Nieuw signaal van ouderdom ontdekt: minder contrast in het gezicht

veel contrast

Rimpels helpen ons om te schatten hoe oud iemand is. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat we (onbewust) nog een andere aanwijzing gebruiken om de leeftijd van de ander te schatten: het contrast in het gezicht. Het onderzoek kan verklaren waarom we make-up gebruiken.

De onderzoekers verzamelden foto’s van 289 gezichten. De gefotografeerde mensen waren tussen de 20 en 70 jaar oud. De wetenschappers analyseerden de gezichten en ontdekten dat ouder worden ervoor zorgt dat de kleur van de lippen, ogen en wenkbrauwen verandert. Ook de huid verandert: deze wordt donkerder. Het eindresultaat is dat een ouder gezicht minder contrast kent tussen de ogen, lippen en wenkbrauwen en de huid.

Experiment
Maar nemen wij dat ook waar en gebruiken we het – onbewust – om iemands leeftijd te schatten? Om dat te achterhalen, pasten de onderzoekers enkele foto’s aan. Het contrast in het gezicht werd op sommige foto’s vergroot en op andere foto’s verkleind. Vervolgens moesten proefpersonen schatten hoe oud de mensen op de foto waren.

Links een gezicht met veel contrast. Rechts een gezicht met minder contrast. Het gezicht links lijkt aanzienlijk jonger. Foto: Gettysburg College.
Links een gezicht met veel contrast. Rechts een gezicht met minder contrast. Het gezicht links lijkt aanzienlijk jonger. Foto: Gettysburg College.
Resultaten
Wanneer het contrast in de gezichten minder was, werden de gefotografeerde mensen veel ouder geschat. Wanneer het contrast groter was gemaakt, dachten de proefpersonen dat de gefotografeerde persoon jonger was. Het wijst erop dat mensen het verschil in contrast waarnemen en gebruiken om iemands leeftijd te schatten. “Niemand van ons is zich ervan bewust dat we deze aanwijzing gebruiken,” stelt onderzoeker Richard Russell.

Het onderzoek kan mogelijk deels verklaren waarom mensen make-up dragen. Make-up wordt veelal gebruikt om het contrast in het gezicht te vergroten. Bijvoorbeeld door de lippen roder te maken. En dat zorgt ervoor dat een gezicht er veel jonger uitziet.

Bronmateriaal

"Why makeup matters? Psychology reveals new sign of aging in perception research" - Gettysburg.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wagner Macedo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd