Nieuw Seaview is onderzees Streetview

Binnenkort kunt u vanuit uw luie stoel in het Great Barrier Reef duiken. Google komt namelijk met Seaview: Streetview, maar dan onder water.

Seaview is het resultaat van een samenwerking tussen onder andere Google en de universiteit van Queensland. Het is de bedoeling dat het project resulteert in een 360 graden panorama van het Great Barrier Reef. De prachtige beelden die dat op gaat leveren, zijn niet zozeer voor ons leken bedoeld, maar voor wetenschappers. Google gaat de beelden namelijk online zetten, zodat onderzoekers wereldwijd op basis daarvan onderzoek kunnen doen. Maar ook wij kunnen de beelden natuurlijk gewoon bekijken!

Beelden
In totaal worden er via Google Earth en Google Maps 50.000 panoramabeelden verspreid. Benieuwd hoe zo’n panorama van een rif eruit kan zien? Hier wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht. En het is veelbelovend!

Live
De expeditie begint in september van dit jaar. Tegen die tijd is het ook mogelijk om het expeditieteam live te volgen via Googles Hangouts on Air.

De camera waarmee de beelden gemaakt gaan worden. Foto: © 2012 CatlinSeaviewSurvey.com

Onderzoek
Seaview maakt onderdeel uit van een veel groter onderzoek. Naast het fotograferen van het rif gaan de onderzoekers namelijk ook de biodiversiteit van het gebied bestuderen. Bovendien wordt er gekeken welke effecten klimaatverandering op het Great Barrier Reef heeft. En het is de bedoeling dat verschillende dieren nabij het rif van een zender worden voorzien zodat ze gevolgd kunnen worden.

Onderzoeker Ove Hoegh-Guldberg leidt het project en kan niet genoeg benadrukken hoe bijzonder het is. “Miljoenen mensen zullen in staat zijn om het leven, de wetenschap en de magie die zich onder het oppervlak van de oceanen bevindt, te ervaren.” Het project moet meer mensen enthousiast maken voor de wetenschap en de pareltjes van de natuur.

Bronmateriaal

"Launch of a pioneering scientific expedition to reveal our oceans to the world" - Catlinseaviewsurvey.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © 2012 CatlinSeaviewSurvey.com.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd