Nieuw reumamedicijn van Galapagos komt eraan

  Het Belgische biotechnologische bedrijf Galapagos boekt vooruitgang in de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen reuma. Het kandidaatmedicijn is door het bedrijf getest op gezonde vrijwilligers. De uitkomsten zijn positief. Later dit jaar zal het bedrijf het nieuwe medicijn testen op reumapatiënten.

  Het medicijn – GLPG0259 – remt het kinase-eiwit MAPKAPK5. MAPKAPK5 is nog niet eerder met reuma in verband gebracht en speelt een cruciale rol bij ontstekingen en afbraak van collageen in het kraakbeen van de mens. Het nieuwe medicijn remt MAPKAPK5, waardoor de botten sterk blijven en er minder kans is op ontstekingen. GLPG0259 kan naast methotrexaat gebruikt worden.

  “We zijn blij met de vorderingen van dit programma en kijken met spanning uit naar de start van de eerste studie waarin de effectiviteit van een Galapagos kandidaat-medicijn in patiënten zal worden beoordeeld. Deze studie zal later dit jaar plaatsvinden”, vertelt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

  Misschien ligt het medicijn volgend jaar al in de winkel. Het middel wordt dan waarschijnlijk op de markt gebracht door Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf heeft een exclusieve optie om een licentie te nemen voor 60 miljoen euro. Galapagos kan veel verdienen aan het medicijn: succesbetalingen lopen op tot 776 miljoen euro, daarnaast krijgt het Belgische biotechnologische bedrijf dubbelcijferige royalty’s op wereldwijde verkopen.

  Meer gedetailleerde informatie over het nieuwe medicijn worden onthuld op 19 maart 2010 tidjens een R&D update.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd