Nieuw record: meeste vrouwen in de ruimte

De spaceshuttle Discovery werd maandagmiddag gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center voor een één-na-laatste reis naar het internationale ruimtestation. Nog nooit waren er zoveel vrouwen tegelijkertijd in de ruimte. Drie vrouwen maken deel uit van de zevenkoppige bemanning. Aan boord van het internationale ruimtestation bevindt zich één vrouw, waardoor het totaal op vier komt. Een record.

Komende nacht arriveren de astronauten bij het internationale ruimtestation. De vrouwen Naoko Yamazaki, Dorothy Metcalf-Lindenburger en Stephanie Wilson ontmoeten dan Tracy Caldwell Dyson. Astronaut Dyson bevindt zich aan boord van het ruimtestation en zal de andere drie vrouwen welkom heten.

Momenteel controleren de zeven astronauten van shuttlemissie STS-131 of de shuttle er nog goed uitziet. Zo ja, dan hoeft het zevental later deze week weinig reparaties uit te voeren.

STS-131 levert de Multi-Purpose Logistics Module – oftewel Leonardo – bij het ruimtestation af. Dit is een grote container die wordt gebruikt om vracht van en naar het ISS te vervoeren, zoals wetenschappelijke experimenten. Na gebruik wordt de MPLM weer meegenomen naar de aarde. Leonardo werd voor het eerst gelanceerd in 2001 en is sindsdien al zes keer meegereisd naar het internationale ruimtestation. De laatste keer was in augustus 2009 met de spaceshuttle Discovery.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd