Nieuw record voor goedkope zonnecel van perovskiet

Goedkope zonnecellen van perovskiet liggen straks misschien wel bij jou op het dak. Perovskieten zijn namelijk goedkoop in vergelijking met andere materialen. Een nadeel van zonnecellen van perovskiet is dat ze nog niet uitvoerig zijn getest op stabiliteit. Toch stijgt de efficiëntie van de perovskiet-cellen, dus langzaam maar zeker komen we er.

Het rendement van een zonnecel van perovskiet neemt af naarmate het oppervlak van een cel groter is. Toch hebben ingenieurs van de universiteit van New South Wales in Sydney nu een zonnecel ontwikkeld met een oppervlak van zestien vierkante centimeter. Deze cel heeft een rendement van 12,1%, wat een record is. Daarnaast produceerden de ingenieurs een kleinere variant met een oppervlak van 1,2 vierkante centimeter en een rendement van 18%.

“Dit is een interessant onderzoeksgebied”, vertelt wetenschapper Anita Ho-Baillie. “Perovskieten kwamen in 2009 vanuit het niets met een rendement van 3,8%. Sindsdien zijn er veel verbeteringen doorgevoerd. Ik denk dat we over een jaar op een rendement van 24% zitten.”

Goedkoop en in iedere kleur
Het voordeel van perovskiet is dat het goedkoop en makkelijk te produceren is en dat het zelfs gespoten kan worden op verschillende oppervlakten, zoals dakpannen. “Het is zelfs mogelijk om zelf een kleur te kiezen”, vervolgt Ho-Baillie. “Hierdoor kun je jouw auto, een gebouw of een apparaat een laag perovskiet geven, zonder dat dit opvalt.”

De meest efficiënte commercieel verkrijgbare zonnecellen van silicium moeten gebakken worden op temperaturen hoger dan 800 graden Celsius. Perovskieten kunnen gemaakt worden op lagere temperaturen en zijn ook nog eens 200 keer dunner dan siliciumcellen.

Na enkele maanden weggespoeld
Er zijn ook nadelen. Stel dat je perovskieten op een dak spuit, dan zal de laag na een paar maanden verdwenen zijn. En je kunt niet ieder kwartaal een mannetje vragen om opnieuw je dak te spuiten, want in dat geval zijn andere zonnecellen op lange termijn rendabeler. Misschien dat perovskieten gemengd gaan worden met een ander materiaal, zodat een zonnecel langer meegaat.

Zonnestroom kan niet mislukken
“Als nieuwe technologieën zoals perovskieten goedkoper blijken te zijn dan de bestaande en net zo betrouwbaar en duurzaam, ligt de gigantische mondiale markt voor ze open,” reageerde FOM-adviseur Wim Sinke in het verleden op de site van het ECN. “Als dat onverhoopt niet zo blijkt te zijn is er geen man over boord, want de gereedschapskist met technologieën en ideeën is al goed gevuld. Zonnestroom kan niet mislukken, perovskieten of niet.”

Bronmateriaal

"Trendy solar cells hit new world efficiency record" - Universiteit van New South Wales

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd