Nieuw record: dit is nu de hoogste boom in de Amazone

Met een lengte van een verbazingwekkende 88,5 meter is deze boom bijna 30 meter langer dan de vorige recordhouder.

Onderzoekers hebben in een ongerept gebied in de Amazone een ontzagwekkende hoge boom gevonden van zeker 88,5 meter lang. Het gaat om de Dinizia excelsa of – zoals de boom in het Portugees heet – Angelim vermelho. Een bijzondere vondst. Want hiermee is de vorige recordhouder van de troon gestoten en zal deze nieuw ontdekte boom nu de boeken in gaan als de hoogste in de Amazone.

LIDAR
Het team kwam de gigantische boom op het spoor met behulp van Lidar. Dit is een methode die gebruikt wordt om een bepaalde afstand te bepalen door middel van laserpulsen. Hierbij wordt op een vliegtuig een apparaat gemonteerd dat een constante puls van laserlicht over een strook regenwoud uitstraalt. Vervolgens analyseerden de onderzoekers hoe lang het duurde voordat het uitgestraalde licht werd weerkaatst.

Expeditie
Dankzij deze methode ontdekten de onderzoekers een groep gigantische bomen in een afgelegen regio in het noorden van Brazilië. De enige manier om hun lengte te valideren is echter om er zelf heen te reizen en ze met eigen ogen te aanschouwen. En dat besloten de onderzoekers dan ook te doen. Geen gemakkelijke opgave. Want het kostte de onderzoekers vijf dagen om zich door het regenwoud te manoeuvreren en de afgelegen bomen te bereiken.

Hoogste boom
Eenmaal ter plekke, gebruikten de onderzoekers touwen om nauwkeurig de lengte van individuele bomen te meten. Dit deden ze door met een touw helemaal naar het puntje van de boom te klimmen, deze naar beneden te gooien en het touw vervolgens onderaan de boom te meten. En er bleken behoorlijke reuzen tussen te zitten. De langste boom die gemeten werd was een verbazingwekkende 88,5 meter lang vergelijkbaar met twintig dubbeldekkers. Deze boom is daarnaast bijna 30 meter langer dan de voormalige hoogste boom in de Amazone. De onderzoekers denken dat sommige van de gemeten bomen zeker vierhonderd jaar oud zijn.

Klimaatverandering
Bomen helpen klimaatverandering te verminderen doordat ze koolstof uit de atmosfeer halen en opnemen. Hoe groter een boom, hoe meer koolstof deze kan opslaan. De nieuwe, hoogste boom in de Amazone is daarom in staat heel veel koolstof op te nemen. Zo kan deze ene reus net zoveel koolstof opslaan als een hectare regenwoud elders in de Amazone.

Vervolgonderzoek
De precieze reden voor de enorme grootte van de bomen in het afgelegen gebied is nog onbekend. De onderzoekers zouden daarom graag willen ontrafelen wat het betreffende gebied zo geschikt maakt om zulke enorme bomen te herbergen. Is er bijvoorbeeld iets bijzonders met deze omgeving aan de hand, of liggen ze simpelweg te ver weg van bewoonde gebieden en zijn ze daarom nooit omgehakt? Daarnaast vragen de onderzoekers zich af of bomen in het veranderende klimaat nog steeds zo groot kunnen groeien. “Gigantische bomen zoals die we hebben gevonden zijn ontzagwekkend,” zegt onderzoeker Toby Jackson. “Ze herinneren ons eraan hoe geweldige de Amazone is en hoe belangrijk het is om het regenwoud te beschermen.”

Ook in Nederland en België zijn hoge bomen te vinden, al kunnen deze zich niet meten met de nieuw ontdekte boom in de Amazone. In Kroondomein ‘t Loo in Apeldoorn is de grootste Nederlandse boom te vinden. Het gaat om een 50,4 meter hoge Douglasspar. In de Nationale Plantentuin in Meise (België) staat de hoogste Belgische boom. Deze tulpenboom is 46,4 meter hoog en is ongeveer 215 jaar oud. De grootste bomen ter wereld staan echter in andere continenten. De recordhouder is een 116 meter hoge sequoia in Noord-Amerika. Hyperion is pas in 2006 ontdekt en is ouder dan 700 jaar. Daarnaast groeit in Australië een honderd meter hoge eucalyptusboom.

Bronmateriaal

"Expedition finds tallest tree in the Amazon" - University of Cambridge

Afbeelding bovenaan dit artikel: stilstaand beeld uit video

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd