Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een wel heel bijzonder plastic ontwikkelt: het geeft licht zodra u eraan trekt.
Dat is te lezen in het blad Nature Chemistry. De Nederlanders hebben verschillende varianten van het plastic ontwikkeld. Zo kan het – wanneer u eraan trekt – rood, groen, geel en blauw oplichten.
Lichtgevende staafjes
Het doet misschien een beetje denken aan de lichtgevende breekstokjes die u wel eens in actiefilms terug ziet komen. Om voor licht te zorgen, breken de actiehelden plastic staafjes die daarop licht gaan geven. Toch werkt dit heel anders. Wanneer de staafjes gebroken worden, komen twee vloeistoffen samen en vormen een nieuwe chemische stof. Deze nieuwe stof valt spontaan uiteen en zendt licht uit.
Hoe werkt het?
Het plastic van de TU Eindhoven werkt anders. In de plasticmoleculen hebben de onderzoekers een moleculaire ring ingebouwd: dioxetaan. Als u aan het plastic trekt, breekt deze ring en gaat licht uitzenden. Het plastic blijft licht geven, zolang u eraan trekt. Trekt u te hard en scheurt het plastic, dan is er een lichtflits te zien. Deze wordt veroorzaakt doordat meerdere moleculaire ringen tegelijk breken.
U vraagt zich misschien af wat het nut van dit plastic is. De onderzoekers hebben het ontwikkeld om de zwakste schakel op te sporen. Met de extra moleculaire ring is het namelijk heel gemakkelijk om de zwakste plekken in plastic te vinden. Deze gaan vanzelf licht geven als er aan het plastic wordt getrokken. En dat maakt het weer gemakkelijker om te onderzoeken hoe en wanneer plastic precies breekt.