Nieuw parfum gaat lekkerder ruiken naarmate je meer zweet

parfum

Voor het eerst hebben onderzoekers een parfum ontwikkeld dat zich aan je lichaamsgeur aanpast. Hoe sterker je zweet (en dus stinkt), hoe sterker het parfum actief wordt en hoe lekkerder je dus gaat ruiken.

Het parfum is het werk van onderzoekers van Queen’s University Belfast en laat meer aroma’s vrijkomen wanneer het in contact komt met vocht (oftewel: zweet). Maar het parfum gaat nog een stap verder: het overheerst de zweetgeur niet alleen, maar rekent er ook actief mee af.

Hoe werkt het?
De onderzoekers ontwikkelden eerst een geurloze ionische vloeistof (zout in vloeibare vorm). Daar stopten ze een prettig geurtje in dat vrijkomt, zodra de ionische vloeistof in aanraking komt met water. Hierdoor ga je naarmate je meer gaat zweten, steeds lekkerder ruiken.

Vieze geurtjes
Maar het parfum gaat nog een stap verder: het schakelt de vieze geur van zweet uit. De stofjes die verantwoordelijk zijn voor de vieze geur worden door de ionische vloeistof aangetrokken, verbinden zich aan die vloeistof en doen niet langer wat we van ze gewend zijn: zorgen dat we onprettig ruiken.

“Dit is een opwindende doorbraak die ons in staat stelt om materiaal op een gecontroleerde manier te laten vrijkomen,” legt onderzoeker Nimal Gunaratne uit. “Het heeft commercieel gezien grote potentie en kan gebruikt worden in parfums en cosmetische crèmes. Maar het kan ook in heel andere onderzoeksgebieden worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde substantie langzaam moet vrijkomen.”

Bronmateriaal

"Queen’s scientists develop first perfume which smells better the more you sweat" - Qub.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wendati (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd