Waarschijnlijk denk je bij het woord ‘meerokers’ aan mensen, maar nieuw onderzoek toont aan dat we ook planten onder de meerokers kunnen scharen: ook zij roken met de roker mee en nemen nicotine op.
Tot die conclusie komen onderzoekers in het blad Agronomy for Sustainable Development. Ze ontdekten dat sommige planten in staat zijn om nicotine uit sigarettenrook te halen, terwijl andere planten die groeien in met tabak vervuilde grond de nicotine via hun wortels opnemen.
Bestrijdingsmiddel
Vroeger werd nicotine ook wel gebruikt om insecten te bestrijden. Maar in 2009 besloot de Europese Unie nicotine als bestrijdingsmiddel te verbieden. Ondanks dat zijn er vandaag de dag nog altijd veel gewassen die zeer grote hoeveelheden nicotine bevatten. Onderzoekers vroegen zich af hoe dat kwam. Werd er door sommige boeren toch nog stiekem nicotine gebruikt om insecten te bestrijden? Of kwam de nicotine in deze planten ergens anders vandaan?
Pepermuntplant
Om een antwoord te vinden op die vragen bestudeerden ze de pepermuntplant (Mentha × piperita). Een aantal pepermuntplanten werd aan sigarettenrook blootgesteld. Daarop steeg de hoeveelheid nicotine in de planten enorm.
Via de grond
Ook bedekten de onderzoekers de grond waarin de planten groeiden met tabak. Na negen dagen bleek de concentratie nicotine in de planten sterk te zijn gestegen. En daarmee is voor het eerst aangetoond dat pepermuntplanten hoge concentraties nicotine vanuit de grond kunnen opnemen. Naarmate de tijd vorderde, daalde de hoeveelheid nicotine in de planten weer. Waarschijnlijk doordat de nicotine door de wortels van de pepermuntplant wordt opgenomen en vervolgens in de bladeren van de planten wordt verwerkt.
“Onze resultaten suggereren dat het wijdverspreid voorkomen van nicotine in kruiden, gewassen en planten gekweekt voor medische doeleinden in ieder geval deels het resultaat is van andere bronnen van nicotine dan het illegaal gebruik van bestrijdingsmiddelen,” stelt onderzoeker Dirk Selmar.