Stoppen met roken kan dankzij Amerikaanse onderzoekers wel eens ietsje eenvoudiger worden. Ze hebben een netwerk in het brein ontdekt dat ervoor zorgt dat afkickende rokers angstiger zijn.
“We hebben een nieuw netwerk in het brein ontdekt dat actief wordt wanneer mensen afkicken van nicotine,” vertelt onderzoeker Andrew Tapper. Het netwerk vergroot de angst. “Meer angst is een prominent symptoom dat bij het afkicken van nicotine komt kijken en bij kan dragen aan een terugval die rokers die willen stoppen met roken soms ervaren.”
Wanneer men niet langer nicotine gebruikt, wordt een specifiek deel van het brein actief: de hersensteel. Dit deel van het brein lijkt angst te veroorzaken. Het deel van de hersensteel dat tijdens het afkicken van nicotine voor meer angst zorgt, onderscheidt zich volgens de onderzoekers van een ander deel van de hersensteel dat – zo blijkt uit eerder onderzoek – afkickverschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid veroorzaakt.
De onderzoekers ontdekten tevens dat input van neuronen in twee andere delen van het brein samenkomt in de hersensteel en daar de angst veroorzakende neuronen stimuleert. Ze hebben goede hoop dat hun ontdekking stoppen met roken in de toekomst gemakkelijker kan maken. Experimenten met muizen zijn in ieder geval al veelbelovend. De onderzoekers slaagden er namelijk in om de angst van muizen weg te nemen door de angst veroorzakende neuronen het zwijgen op te leggen.