Nieuw mineraal ontdekt in Australië

putnisite

Wetenschappers hebben in Australië een nieuw mineraal ontdekt dat zowel in structuur als in samenstelling heel anders is dan de 4000 soorten mineralen die ons reeds bekend zijn. De vondst bewijst dat de natuur ons kan blijven verrassen.

Het nieuwe mineraal – dat de naam putnisite heeft gekregen – is te vinden op vulkanisch gesteente en bestaat uit kristallen met een diameter van ongeveer een halve millimeter. Het mineraal bevat de elementen strontium, calcium, chroom, zwavel, koolstof, zuurstof en waterstof. En dat is nogal een ongebruikelijke combinatie.

“De meeste mineralen behoren tot een familie of kleine groep verwante mineralen,” legt onderzoeker Peter Elliott uit. “En als ze niet verwant zijn aan andere mineralen dan zijn het vaak synthetische stoffen. Maar putnisite is echt uniek en aan niets verwant.”

“De natuur blijkt als het om het bedenken van nieuwe stoffen gaat, veel slimmer te zijn dan een wetenschapper in een laboratorium.” Nader onderzoek moet uitwijzen of we dit unieke mineraal ook ergens voor kunnen gebruiken.

Bronmateriaal

"New mineral shows nature's infinite variability" - Adelaide.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door P. Elliott et al.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd