Nieuw medicijn vertraagt verspreiding vergevorderde prostaatkanker

Een nieuw medicijn tegen prostaatkanker blijkt goed te werken. Het vertraagt de verspreiding van kankercellen in een vergevorderd stadium zonder dat het de levenskwaliteit van de patiënt vermindert.

Het succes van het medicijn, dat Zytiga wordt genoemd, werd al snel duidelijk in de derde fase van het onderzoek. Hierbij kreeg de helft van de kankerpatiënten een placebo en de andere helft het medicijn. Toen duidelijk werd dat Zytiga een positief effect had op die laatste groep, werd het ook meteen toegediend aan de patiënten die alleen een placebo toegediend kregen, al voordat de derde fase van het onderzoek was afgerond. Het medicijn verlengt het leven en zorgt er ook voor dat pijnklachten pas veel later optreden.

Omdat Zytiga de verspreiding van kankercellen vertraagt, is er veel hoop dat het medicijn later kan worden ingezet in een vroeger stadium van prostaatkanker. De onderzoekers verwachten in 2014 een definitieve analyse van Zytiga te hebben.

Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De ziekte kost jaarlijks aan zo’n 30.000 mensen het leven. Een derde van de patiënten die de diagnose prostaatkanker krijgen, heeft geen behandeling nodig omdat de ziekte zich niet verder uitzaait. Zo’n 33 procent wordt wel behandeld en geneest uiteindelijk. Bij de rest spreidt de kanker zich uit naar de botten, lymfklieren of andere delen van het lichaam en kan het de patiënt fataal worden.

Bronmateriaal

"For advanced prostate cancer, new drug slows disease" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door e-Magine Art (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd