Nieuw medicijn kan tumorgroei bij borstkankerpatiënten afremmen

  tamoxifen

  Wetenschappers hebben een nieuw medicijn ontwikkeld, dat in de toekomst wellicht veel borstkankerpatiënten gaat redden. Het medicijn is niet alleen veilig, maar ook erg goedkoop.

  De Britse en Australische wetenschappers lieten kankercellen groeien in een laboratoriumomgeving. Deze cellen werden behandeld met een mix van tamoxifen en progestagenen. Hoewel de tumoren wel groeiden, was de uiteindelijke groep twee keer zo klein als wanneer de kankercellen alleen met tamoxifen werden bestreden.

  “Dankzij de combinatie van tamoxifen en progestagenen slagen we erin om de tumoren klein te houden”, zegt professor Carlos Caldas van de universiteit van Cambridge. “Toch zal dit nog moeten blijken tijdens de klinische fasen.” De onderzoekers willen het nieuwe medicijnen binnenkort gaan testen met borstkankerpatiënten.

  Niet geschikt voor alle borstkankerpatiënten
  De voorwaarde is wel dat een borstkankerpatiënt kankercellen met oestrogeenreceptoren (waar tamoxifen aan koppelen) en progestageenreceptoren heeft. Dit zijn eiwitten op het oppervlak van een kankercel, die signalen kunnen doorgeven van binnen of buiten de cel. Naar schatting heeft 50% van alle borstkankerpatiënten kankercellen met beide receptoren. Deze groep heeft waarschijnlijk baat bij het slikken van dit nieuwe medicijn.

  Wereldnieuws
  Meer weten over het nieuwe medicijn? Het paper is verschenen in het wetenschappelijke vakblad Nature. Het is nog onbekend wanneer het nieuwe medicijn op de markt verschijnt. Dit hangt af van de klinische testen. Zodra het medicijn is goedgekeurd, zal dit ongetwijfeld groot in iedere krant en op iedere website verschijnen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd