Nieuw medicijn kan migraine stoppen, nog voordat de hoofdpijn begint

Goed nieuws voor de miljoenen mensen die worstelen met migraines: een studie suggereert dat een nieuw geneesmiddel migraineaanvallen kan stoppen voordat ze goed en wel begonnen zijn. 

De studie, gepubliceerd in het vakblad Neurology, richtte zich op mensen die de vroege signalen van een naderende migraineaanval kunnen herkennen. Denk hierbij aan overgevoeligheid voor licht en geluid, vermoeidheid, nekpijn of duizeligheid. Deze ‘voorlopers’ van migraine boden de onderzoekers een unieke kans om in te grijpen voordat de beruchte hoofdpijn toeslaat.

Het onderzoeksteam onderzocht 518 patiënten die regelmatig migraine ervaarden en die in staat waren de voorlopers te herkennen. Deelnemers aan de studie kregen het middel ubrogepant, dat behoort tot een nieuwe klasse van medicijnen genaamd CGRP-remmers. CGRP is een eiwit dat een hoofdrol speelt in het ontstaan van migraine. Door dit eiwit te blokkeren, kan ubrogepant het migraineproces in een vroeg stadium onderbreken.

Groot verschil
De resultaten waren indrukwekkend: 24 uur na inname van ubrogepant rapporteerde 65 procent van de gebruikers dat ze nauwelijks of geen beperkingen ondervonden in hun dagelijkse activiteiten. Bij de placebogroep was dit slechts 48 procent. Nog opvallender was dat al twee uur na inname, mensen die ubrogepant hadden genomen 73 procent meer kans hadden om te melden dat ze normaal kunnen functioneren vergeleken met de placebogroep. 

Richard Lipton, een van de auteurs van de studie, benadrukt het belang van deze bevindingen: “Op basis van onze bevindingen kan behandeling met ubrogepant mensen met migraine die vroege waarschuwingssignalen ervaren voordat migraine optreedt, in staat stellen migraineaanvallen snel in hun vroegste stadia te behandelen en hun dagelijkse leven met weinig ongemak en verstoring voort te zetten. Dit zou kunnen leiden tot een betere kwaliteit van leven voor mensen met migraine.”

Met een korrel zout te nemen
Hoewel de behandeling veelbelovend lijkt, zijn er wat caveats. Het is vooral belangrijk op te merken dat deze aanpak alleen werkt voor mensen die betrouwbare waarschuwingssignalen ervaren voorafgaand aan een migraineaanval. Niet alle migrainepatiënten hebben deze ‘voorspellende gave’, maar voor degenen die dat wel hebben, zou ubrogepant een ware game-changer kunnen zijn. Ook is verder onderzoek nodig om de langetermijneffecten en veiligheid van ubrogepant te beoordelen.
Daarnaast is dat de studie werd gefinancierd door AbbVie, de fabrikant van het medicijn, wat altijd vragen oproept over de interpretatie van de resultaten. De studie werd wel aan collegiale toetsing onderworpen voor publicatie.

Toch biedt deze studie een sprankje hoop voor de vele mensen die worstelen met migraine. De mogelijkheid om een aanval in de kiem te smoren en gewoon door te gaan met de dag, zou voor velen een droom zijn die uitkomt. 

Meer over migraine
Migraine is een aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende, intense hoofdpijnaanvallen, vaak aan één kant van het hoofd. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met symptomen zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en soms ook visuele verstoringen voorafgaand aan de hoofdpijn. Migraine-aanvallen kunnen meerdere dagen duren en het is zeer moeilijk om tijdens die perioden te functioneren. De exacte oorzaak van migraine is nog niet volledig begrepen, maar het wordt gezien als een combinatie van genetische en omgevingsfactoren die leiden tot abnormale hersenactiviteit en veranderingen in de bloedvaten.

De impact van migraine op de samenleving valt niet te onderschatten. Deze neurologische aandoening treft wereldwijd meer dan één op de tien mensen, waarbij de leeftijdsgroep tussen 20 en 50 jaar het zwaarst wordt getroffen. Opvallend is het grote verschil tussen mannen en vrouwen: migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een grootschalig Amerikaans onderzoek bracht dit genderverschil nog scherper in beeld: maar liefst 17,1 procent van de vrouwelijke respondenten gaf aan te kampen met migraineklachten, tegenover 5,6 procent van de mannelijke deelnemers. 

Bronmateriaal

"New study: drug may stop migraines before headache starts" -
Afbeelding bovenaan dit artikel: Carolina Heza / Unsplash

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd