Nieuw materiaal verbetert levensduur elektronische apparaten

Het grootste probleem van hedendaagse computers en laptops is dat het steeds moeilijker wordt om deze apparaten te koelen. Als een elektronisch apparaat warmer wordt, dan nemen de prestaties af. Het gevolg is dat u om de paar jaar naar de computerwinkel moet om een nieuwe laptop te kopen. Is er een oplossing? Ja!

Wetenschappers van de universiteit van Dallas hebben een nieuw materiaal ontwikkeld, dat de levensduur van elektronische apparaten flink kan verlengen. In huidige elektronische apparaten wordt silicium gebruikt om hitte af te voeren. Toch blijkt het veel slimmer om grafeen te gebruiken, aangezien grafeen 20 keer sneller hitte geleidt dan silicium.

“Iedere keer als een apparaat een berekening uitvoert, ontstaat er hitte”, legt Dr. Kyeongjae Cho van de universiteit van Dallas uit. “Een ventilator wordt gebruikt om hitte uit een laptop te pompen. Toch begint het koelen van een laptop met een chip in het apparaat. Grafeen kan gebruikt worden om hitte nog sneller af te voeren.”

In 2004 is ontdekt dat grafiet gebruikt kan worden om grafeen te maken. Grafeen bestaat uit één enkele laag van koolstofatomen. Grafeen kan gebruikt worden om nog snellere transistoren te maken, waardoor computers nog krachtiger worden. Daarnaast zorgt grafeen in de toekomst voor nieuwe innovaties op het gebied van LCD-schermen, touchscreentechnologie en zonnecellen.

Hoewel veel wetenschappers zich focussen op de sterkte van grafeen en op de mogelijkheden op het gebied van elektronica, besloot onderzoeker Cho om het anders aan te pakken. Hij keek naar de thermische geleidbaarheid van grafeen.

Het zal nog even duren voordat we grafeen aantreffen in onze computers. Maar de toekomst is zonnig: uw laptop blijft langer koel en gaat nóg langer mee. Al zullen de meeste computerfabrikanten daar waarschijnlijk niet zo blij mee zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd