Nieuw manuscript van Leonardo da Vinci gevonden

Voor de tweede keer in minder dan drie jaar tijd is een bijzondere ontdekking gedaan in een bibliotheek in het Franse Nantes. Daar hebben bibliothecarissen een manuscript van de renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519) gevonden. Het stuk papier uit de vijftiende eeuw lag anderhalve eeuw in het archief van een bibliotheek, zonder dat iemand dit wist.

De ontdekking werd gedaan nadat een journalist een verwijzing vond naar het manuscript in een biografie van Da Vinci. Het stuk papier werd vervolgens tussen 5.000 manuscripten gevonden die deel uitmaakten van een donatie door de rijke verzamelaar Pierre Antoine Labouchere.

Spiegelschrift
Momenteel wordt de tekst bestudeerd en ontcijferd door experts. Dit laatste zal waarschijnlijk niet meevallen, want de linkshandige kunstenaar stond erom bekend sommige van zijn teksten in zogenaamd spiegelschrift te schrijven, een in die tijd haast onbreekbare code.

Groter werk
Volgens de onderzoekers bevat het manuscript vijftiende-eeuws Italiaans, maar mogelijk ook woorden die afkomstig zijn uit andere talen. “Het is duidelijk dat het manuscript deel heeft uitgemaakt van een veel groter werk,” aldus de experts. Om welk werk het precies zou gaan is onbekend, maar verder onderzoek zou meer duidelijkheid moeten geven.

Mona Lisa
Leonardo da Vinci was een van de belangrijkste kunstenaars en wetenschappers uit de Renaissance. Een van zijn grootste meesterwerken is de Mona Lisa, die te bezichtigen is in het Louvre Museum in Parijs. Hij ontwierp onder andere ook een prototype van een vliegmachine met een wendbare vleugel die vergelijkbaar is met de helikopters van tegenwoordig.

Het is niet de eerste keer dat er een waardevol document gevonden wordt in een bibliotheek in Nantes. In 2008 werd al een onbekend muziekstuk van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart ontdekt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd