Nieuw kaartje van het zuidelijk halfrond van Rosetta’s komeet

Nu Rosetta de afstand tussen zichzelf en de komeet weer wat verkleind heeft, hebben we een nog beter beeld kunnen krijgen van het zuidelijk halfrond van 67P/C-G.

De afgelopen tijd was komeet 67P/C-G aardig actief. Dat had alles te maken met de kleine afstand tussen de komeet en de zon. Hierdoor warmde de komeet – bestaande uit ijs en stof – op. Het ijs op de komeet werd dus ook aan hogere temperaturen blootgesteld en sublimeerde (verdampte). Het gesublimeerde ijs haastte zich in indrukwekkende straalstromen van het oppervlak van de komeet weg. Om de veiligheid van Rosetta – de ruimtesonde die momenteel rond de komeet cirkelt – te kunnen garanderen, gaven onderzoekers de ruimtesonde de opdracht om even afstand te houden van de komeet.

Niet meer zo actief
Inmiddels is komeet 67P/C-G alweer een eind van de zon verwijderd en lang niet meer zo actief. En dus kan Rosetta weer dichterbij onderzoek doen. De afgelopen week bedroeg de afstand tussen de komeet en de sonde dan ook maar 35 kilometer!

Het nieuwe kaartje met daarop ook de nieuwe 'regio's' van komeet 67P/C-G. Afbeelding: ESA / Rosetta / OSIRIS / El-Maarry et al (2016, in preparation).
Het nieuwe kaartje met daarop ook de nieuwe ‘regio’s’ van komeet 67P/C-G. Afbeelding: ESA / Rosetta / OSIRIS / El-Maarry et al (2016, in preparation).

Betere beelden
Doordat de afstand tussen Rosetta en de komeet nu veel kleiner is, kan Rosetta ook veel betere beelden van de komeet maken. En op basis van die beelden komen onderzoekers nu met een nieuwe kaart van het zuidelijk halfrond. Op de kaart zijn drie nieuwe ‘regio’s’ te vinden die in de afgelopen maanden zijn geïdentificeerd. De regio’s zijn – net als de andere 23 regio’s – vernoemd naar Egyptische goden. Ze dragen de namen Bes, Geb en Neith.

Badeendje

Toen Rosetta komeet 67P/C-G naderde, bleek al wel dat we met een bijzondere komeet van doen hadden. De komeet heeft de vorm van een ‘badeendje’ met een grote romp en een kleine kop.

Onderscheidend
Onderzoekers maken van een specifiek gebied een ‘regio’ wanneer dit gebied zich geologisch gezien duidelijk onderscheidt van de omringende gebieden. Het noorden telt negentien regio’s. Het zuiden zeven. Het zuidelijk halfrond van de komeet is dus minder gevarieerd dan het noordelijk halfrond.

De nieuwe beelden van Rosetta stellen onderzoekers ook in staat om het zuidelijk halfrond van de komeet eens goed te vergelijken met het noordelijk halfrond. “Het zuidelijk halfrond lijkt in vergelijking met het noorden ‘afgeplat’, maar ook in het zuiden zien we kliffen, onder meer in de Neith-regio (op de ‘kop’ van de komeet, zie kader) en de Geb- en Anhur-regio (op de romp),” vertelt onderzoeker Ramy El-Maarry.

Bronmateriaal

"Getting to know the comet's southern hemisphere" - ESA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / Navcam / ATG medialab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd