Nieuw gesteente op de maan gevonden

Voor de eerste keer in lange tijd hebben astronomen een nieuw soort gesteente op de maan gevonden. De Chandrayaan-1-ruimtesonde, een onbemande Indische ruimtevaartuig dat sinds 2008 om de maan draait, vond het zeer oude maangesteente op het oppervlak van de maan. Het gesteente bestaat uit de mineralen orthopyroxeen, olivijn en spinel.

Vooral de grote hoeveelheid spinel is opvallend, want normaal komt dit mineraal slechts in kleine hoeveelheden voor op de maan. Op aarde komen spinellen vaker voor. Zo worden deze edelsteenafzettingen gebruikt in de Britse kroonjuwelen.

WIST U DAT…

De grote vraag is: wat doet dit unieke gesteente in het inslagbekken op de maan? Wetenschappers kunnen deze vraag voorlopig nog niet beantwoorden. Zij vermoeden dat het materiaal is ontstaan tijdens de geboorte van de natuurlijke satelliet, oftewel 4,5 miljard jaar geleden. Waarschijnlijk ontstond het gesteente diep in de korst van de maan en is het later naar het oppervlak getild door een geologische gebeurtenis, bijvoorbeeld door de inslag van een asteroïde.

De laatste keer dat wetenschappers een nieuw gesteente op het oppervlak van de maan vonden was in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Toen brachten astronauten basalten stenen naar de aarde met kleine hoeveelheiden titanium.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd