Nieuw filmpje bewijst: aalscholver is supervogel

De keizersaalscholver blijkt een echte supervogel: uit nieuw onderzoek blijkt dat de vogel in zo’n 40 seconden tijd 45 meter diep kan duiken. Vervolgens kan de vogel meer dan 2,5 minuut onder water blijven.

Dat blijkt uit een onderzoekje van de Wildlife Conservation Society. De onderzoekers voorzagen een keizersaalscholver van een piepkleine camera en volgden de vogel op de voet. Het is voor het eerst dat onderzoekers het eetgedrag van deze vogels op deze manier bestuderen.

Het resulterende filmpje (zie hieronder) laat zien hoe een aalscholver kort op het oppervlak drijft en vervolgens razendsnel naar de bodem duikt. Eenmaal op de bodem van de oceaan aangekomen zoekt de vogel naar voedsel. Als de vogel een flinke vis ziet, vangt hij deze en schiet weer omhoog. Pas aan het oppervlak gekomen, eet de aalscholver de vis op.

De beelden werden gemaakt voor de kust van Argentinië. De onderzoekers doen er al zo’n tien jaar onderzoek naar het eetgedrag van de aalscholvers. Ze hopen door hun studie meer te weten te komen over wat de aalscholver precies nodig heeft om in leven te blijven. Op basis daarvan kunnen beschermde gebieden waar de aalscholvers rustig kunnen leven en zich kunnen voortplanten, worden aangewezen.

Bronmateriaal

"“Superbird” Stuns Researchers" - WCS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jerzy Strzelecki (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd