Nieuw familielid van de Triceratops gevonden

dino-1

Wetenschappers hebben in Canada een nieuwe dinosaurus gevonden, die 79 miljoen jaar geleden op aarde liep. De zogenoemde Wendiceratops pinhornensis is een ver familielid van de Triceratops.

De onderzoekers schrijven in het paper – dat deze week in het wetenschappelijke vakblad PLOS ONE verschijnt – dat ze meer dan 200 botten hebben geïdentificeerd van minstens vier individuen. Het gaat in ieder geval om drie volwassenen en één jong. De Wendiceratops pinhornensis is één van de oudste leden van de familie van de Ceratopidae. De Ceratopidae leefden tijdens het Late Krijt in het huidige Noord-Amerika en zijn bekend om hun enorme nekschilden.

De Wendiceratops pinhornensis was ongeveer zes meter lang en woog zwaarder dan een ton. De dino is vernoemd naar Wendy Sloboda, die de vindplaats van deze dinosaurus vond, namelijk het Pinhorn Provincial Grazing Reserve in Alberta. Daar is het tweede deel van de naam naar vernoemd (‘pinhornensis’).

De dinosaurus had een hele hoge hoorn op zijn neus. Aangezien de Wendiceratops niet nauw verwant is aan de Triceratops, is het aannemelijk dat de hoge neushoorn twee keer is geëvolueerd in de familie van de Ceratopedia. Dit betekent dat de gezamenlijke voorouder van de Triceratops en Wendiceratops waarschijnlijk ook al een neushoorn had, maar wel een kleiner exemplaar.

Reconstructie van het skelet van de nieuwe dino.
Reconstructie van het skelet van de nieuwe dino.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd