Nieuw Europees volgstation ontvangt eerste foto van Mars

mars-nieuw

Op het eerste oog lijkt deze foto van Mars niet zo bijzonder te zijn, maar schijn bedriegt. Dit is de eerste foto van de Mars Express die binnen is gekomen via ESA’s nieuwe volgstation in Argentinië. Geen ‘first light’, maar ‘first data’ dus!

Op de bovenstaande foto zijn bekende schildvulkanen te zien, zoals Olympus Mons (op de grens tussen dag en nacht). Met een hoogte van 27 kilometer is dit de hoogste berg van ons zonnestelsel. De drie bergen op één lijn zijn – van links naar rechts – Arsia Mons, Pavonis Mons en Ascraeus Mons.

Wist u dat…

…er drie foto’s van Mars in de top tien mooiste ruimtefoto’s van 2012 staan? Bekijk de volledige lijst!

De foto reisde van de lage resolutie camera van de Mars-ruimtesonde naar de 35 meter schotel van de Europese ruimtevaartorganisatie. In achttien minuten legde het kiekje 327 miljoen kilometer af.

Volgend jaar wordt het volgstation in Argentinië officieel in gebruik genomen voor een periode van vijftig jaar. De Europese ruimtevaartorganisatie betaalde het volledige project en mag gebruik maken van alle faciliteiten en services in Argentinië. Als tegenprestatie mag Argentinië 10% van de totale antennetijd besteden aan nationale wetenschappelijke projecten.

Bronmateriaal

"First data" - ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd