Nieuw eiland ontstaan na aardbeving Pakistan

eiland1

Voor de kust van Pakistan is een nieuw eiland ontstaan. Dit gebeurde nadat het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Seismologen vermoeden dat het hierbij gaat om een zogenoemde moddervulkaan.

Op een plek waar een tektonische plaat onder een andere schuift, kunnen modder en gas zich ophopen. Zodoende ontstaat er een ondergronds modderreservoir. Op een gegeven moment barst dit reservoir open, stromen gas en modder naar buiten en ontstaat er een moddervulkaan.

Pakistanen lopen op het nieuwe eiland. Er is echter weinig te beleven.
Pakistanen lopen op het nieuwe eiland. Er is echter weinig te beleven.
Het is vrij normaal dat er na een zware aardbeving een moddervulkaan ontstaat. Wat wel bijzonder is, is het feit dat de moddervulkaan zo ver van het epicentrum is te vinden. De afstand tot het epicentrum bedraagt zeker enkele honderden kilometers. Toch noemen seismologen dit niet opzienbarend. Er is niet veel nodig om een moddervulkaan te laten ontstaan. Het komt zelfs voor dat moddervulkanen spontaan opduiken, zoals in het Yellowstone National Park.

Verdwijnen
Wetenschappers verwachten dat de moddervulkaan vanzelf weer verdwijnt. De eilanden hebben namelijk geen vaste structuur. Hoe lang dit duurt? Dat hangt van diverse factoren af. Het zal waarschijnlijk nog zeker een paar maanden duren, want het nieuwe eilandje is circa 40 meter breed en ruim 80 meter lang. Daarnaast steekt de moddervulkaan negen meter boven het wateroppervlak uit. De ‘vulkaan’ is in werkelijkheid nog groter, omdat een groot deel onder water verborgen is.

Terugkerend fenomeen
Het is niet de eerste keer dat Pakistanen een moddervulkaan zien. Sinds 1945 zijn er al vier moddervulkanen gespot, vertelt directeur Rashid Tabrez van het Nationale Instituut voor Oceanografie aan de BBC.

Meer foto´s zien? Bezoek de website van de BBC voor alle kiekjes!

Bronmateriaal

NBC, BBC (zie artikel)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd