Nieuw: een geluidsversterker voor voedsel

Wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld dat voedsel een stem geeft. Het doel? Nog meer kunnen genieten van eten.

Het apparaatje bestaat uit twee delen: een koptelefoon en een sensor. De sensor bevindt zich op de kaak een neemt de bewegingen van de kaak waar. Het geluid dat door de koptelefoon klinkt, wordt weer op die bewegingen afgestemd.

Gilletje
Wanneer mensen bijvoorbeeld een chipje eten, dan klinkt door de koptelefoon een heel luid gekraak dat precies overeenkomt met de kauwende bewegingen. Maar er zijn ook leukere effectjes: zo kan er ook gegil klinken wanneer mensen kauwen.

WIST U DAT?

…bonobo’s goed voedsel bespreken?

Prettiger
Het ultieme doel van dit apparaatje? Eten nog prettiger maken. Door het geluid van een chipje dat door wordt gebeten te versterken, worden mensen zich nog meer bewust van de textuur van het chipje. En daardoor kunnen ze nog meer genieten van het eten.

Gehoorverlies
Het apparaatje is met name handig voor mensen die last hebben van gehoorverlies. Zij kunnen dankzij het apparaatje toch hun voedsel horen en van alle facetten van het voedsel genieten.

Nu moet daarvoor nog een sensor op de wang geplakt worden, maar als het aan de onderzoeker ligt, gaat dat veranderen. Zij zien wel wat in een piepkleine sensor die gewoon in tanden of kiezen gestopt kan worden.

Bronmateriaal

"Smart headset gives food a voice" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tyler Harnach (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd