Nieuw display neemt vorm van afgebeeld object aan

Wetenschappers hebben een wel heel bijzonder beeldscherm ontwikkeld. Het scherm bestaat uit deeltjes die zich op kunnen richten en draaien en dus de vorm van het afgebeelde object aan kunnen nemen. Als er bijvoorbeeld een bloem wordt afgebeeld, richten de buitenste delen van het scherm zich op, zodat een komvormig beeldscherm ontstaat.

Het scherm – dat de naam Tilt Displays draagt – is ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit van Bristol. Ze presenteren hun werk tijdens een conferentie in San Francisco.

Tilt Displays is klein: ongeveer de helft kleiner dan de iPad. Het scherm bestaat uit negen kleine schermpjes die onafhankelijk van elkaar langs meerdere assen kunnen draaien en zich op en neer kunnen bewegen. “Ons scherm onderscheidt zich van eerdere schermen dankzij de mogelijkheid om langs meerdere assen te draaien,” vertelt onderzoeker Sriram Subramanian.

Maar waar kunnen we zo’n scherm nu voor gebruiken? Subramanian ziet de vaardigheden van het scherm vooral als een wijze om de gebruiker op een heel beeldende manier van extra informatie te voorzien. Zo kan het scherm bijvoorbeeld uw omgeving weergeven en door zich op te heffen en te draaien precies laten zien waar zich heuvels en gebouwen bevinden. Tilt Displays biedt mensen ook de gelegenheid om het tablet te delen. Leg het scherm op een vierkante tafel met aan elke zijde een persoon en laat de buitenste randen ervan zich oprichten en in de richting van de persoon draaien. Nu kan iedereen de beelden goed zien. “We kunnen heel veel scenario’s bedenken waarin het fysieke dat Tilt Displays biedt, een voordeel kan zijn.” De onderzoekers benadrukken echter dat ze eerst nog willen uitzoeken of gebruikers het scherm en de extra mogelijkheden die het biedt, echt prettig vinden.

Bronmateriaal

"3D display screen on mobile devices could be on the horizon" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd