Nieuw display is acht keer scherper dan scherm iPhone 4

Wetenschappers van de universiteit van Michigan hebben dunne metalen schijven gebruikt om een zeer scherp display te creëren. Ze hebben het logo van de universiteit van Michigan op een scherm weten te toveren met een hoogte van negen micrometer. De pixels zijn acht keer kleiner dan de pixels in het scherm van een iPhone 4.

Het scherm bestaat uit metalen schijven met spleten. Deze spleten fungeren als resonatoren. Ze vangen en zenden licht uit op andere golflengten. “Door de ruimte tussen gaten te vergroten of te verkleinen ontstaan verschillende kleuren”, zegt wetenschapper Jay Guo.

Omdat deze nieuwe nanodisplays uit minder lagen bestaan, zijn ze makkelijker om te fabriceren. De nieuwe schermen bevatten slechts drie lagen: twee lagen metaal en daartussen een diëlektricum (een materiaal dat geen elektriciteit geleidt).

“Het is verbazingwekkend. Zelfs een paar spleten produceren de meest uiteenlopende kleuren”, vertelt Guo. “Extreem hoge resolutie schermen komen eraan.”

De pixels in de nanoresonator zijn tien keer kleiner dan die op een computerscherm, en ongeveer acht keer kleiner dan de pixels van de iPhone 4. Volgens Guo is iedere pixel in het scherm van de iPhone 4 ongeveer 78 micrometer breed.

Hieronder het logo van de universiteit van Michigan. Het logo heeft een grootte van twaalf bij acht micrometer, oftewel een zesde van de breedte van een menselijke haar. De ‘M’ lijkt een beetje wazig, maar dit komt doordat het logo duizenden malen is vergroot.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd