Nieuw bewijs voor water op Mars ontdekt

Opportunity heeft tamelijk overtuigend bewijs gevonden dat aantoont dat er ooit vloeibaar water over het oppervlak van Mars stroomde.

Aan de rand van de Endeavourkrater trof Opportunity een soort ader aan. Deze werd geanalyseerd en in de ader bevonden zich sporen van gipsmineralen. En dat is toch wel overtuigend bewijs.

Afzetting
Onderzoeker Steve Squyres legt uit waarom. “Dit vertelt het verhaal van water dat door ondergrondse breuken in de gesteenten stroomde.” Het gips is door het water in de gesteenten afgezet.

WIST U DAT?

…NASA in augustus bekendmaakte mogelijk stromend water op Mars te hebben ontdekt?

Puur
Het is heus niet de eerste keer dat sporen van water op Mars worden gevonden. Toch is deze vondst wel heel bijzonder. “Dit spul is een echte pure chemische afzetting die zich precies op de plaats waar we deze vonden, gevormd heeft. Dat kan niet gezegd worden van ander gips of andere aan water gerelateerde mineralen die Opportunity heeft gevonden. Het (gips, red.) is niet ongewoon op aarde, maar op Mars is het iets wat ervoor zorgt dat geologen uit hun stoel springen. (…) Dit is een solidere vondst dan elke andere vondst die we tijdens de missie hebben gedaan.”

De ader in kwestie is 40 tot 50 centimeter lang en 1 tot 2 centimeter breed. Een relatief klein bewijs van grote betekenis. Want als er ooit vloeibaar water op Mars voorkwam, is er misschien ooit ook wel leven geweest.

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Finds Mineral Vein Deposited by Water" - NASA.gov
"NASA Rover Finds Convincing Evidence of Water on Ancient Mars" - Space.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Cornell / ASU en laat een andere ader op Mars zien.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd