Komt er tegenwoordig nog steeds vloeibaar water op Mars voor? Wetenschappers vermoeden van wel. Al enkele jaren houden zij gleuven nabij de Russell-krater op Mars in de gaten. Deze gleuven – ook wel ‘gullies’ genoemd – ontstaan vermoedelijk door stromend water. Vreemd genoeg zijn de gullies de afgelopen jaren langer geworden.
De gullies zijn duidelijk te zien op foto’s van de Mars Reconnaissance Orbiter. Ze laten donkere, smalle sporen achter op bergwanden en kraterhellingen. In 2007 groeide een twee meter brede geul van de krater Russell vijftig meter qua lengte. Het jaar daarop kwam daar nog eens 120 meter bij.
De gleuven op Mars ontstaan vooral in de lente. Mogelijk smelten kleine hoeveelheden waterijs. De gesmolten waterijs mengt zich met zand, waardoor waarschijnlijk een modderige substantie ontstaat. De modder is vervolgens in staat om de lengte van een geul te vergroten.
Het ziet er dus naar uit dat er vloeibaar water op Mars voorkomt. Toch zijn er meer bewijzen nodig om dit te bevestigen. Misschien is het een idee om een rover te landen nabij zo’n gleuf? Het zou interessante onderzoeksresultaten kunnen opleveren.