Nieuw bewijs voor het ontstaan van honden gevonden

  Wolf
  Wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat suggereert dat de moderne hond ontstond toen mensen naar Europa trokken. Het suggereert dat de moderne hond tussen de 27.000 en 40.000 jaar geleden het levenslicht zag.

  Tijdens een zoektocht naar schatten uit de IJstijd op een rivier in Siberië vonden onderzoekers tussen slagtanden van mammoeten en andere overblijfselen, naar het leek, een rib van een rendier. Na onderzoek in het laboratorium in Zweden bleek dit echter heel iets anders te zijn: het bot van een mannelijke wolf, die 35.000 jaar geleden leefde. De vondst kan meer duidelijkheid geven over een belangrijke vraag waar veel wetenschappers nog steeds niet over uit zijn: wanneer ontstond de moderne hond?

  De moderne hond zou minstens 27.000 jaar geleden zijn ontstaan. Oude Siberische wolven soorten hebben bijgedragen aan het ontstaan van de eerste hondenrassen zoals de Siberische Husky. Klik voor een vergroting. Bron: cell.com
  De moderne hond zou minstens 27.000 jaar geleden zijn ontstaan. Oude Siberische wolven soorten hebben bijgedragen aan het ontstaan van de eerste hondenrassen zoals de Siberische Husky. Klik voor een vergroting. Bron: cell.com

  Onderzoek
  De hond was één van de eerste dieren die de mens domesticeerde. Inmiddels bestaan er vele studies die proberen te achterhalen wanneer dit precies gebeurde. Volgens sommigen zouden honden 16.000 jaar geleden zijn ontstaan in Zuidoost-Azië maar volgens anderen gebeurde dit in Europa, 32.000 jaar geleden. Een andere groep claimt dat Russische en Belgische schedels van 30.000 jaar geleden ‘s werelds eerste honden representeren. Maar het kan ook zijn dat de oudste hondenschedels (16.000 jaar oud) zijn gevonden in Rusland en Duitsland.

  Taymyr wolf
  Het DNA van het gevonden bot geeft aan dat de wolf in een cruciale periode leefde waarin een oude wolvensoort zich opsplitste in meerdere subsoorten die uiteindelijk hebben geleid tot de Taymyr wolf, de moderne grijze wolf waar de hedendaagse honden van afstammen. Door middel van een berekening van de mutatieratio door DNA te vergelijken met dat van de Taymyr wolf en dat van andere soorten wolven en honden blijkt dat de moderne hond tussen de 27.000 en 40.000 jaar geleden ontstond. Precies de tijd waarin de moderne mens voor het eerst Europa binnentrad en de wolf tegenkwamen.

  Toch zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen. Zo is het niet duidelijk of Siberische Huskies en sleehonden uit Groenland, allebei oude rassen, de eerste soort honden waren. Het DNA van de Taymur wolf matcht het meest met de twee rassen en dit zou betekenen dat zij al snel ontstonden toen honden zich afsplitsten van wolven. Maar volgens de onderzoekers kan het ook heel goed mogelijk zijn dat de Siberische Husky en de sleehond gemeenschap hadden met nakomelingen van de Taymyr wolf.

  Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd