Wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat Mars ooit een oceaan bezat. Ze troffen op de rode planeet stenen aan die volgens hen getuigen van onderzeese landverschuivingen. En die kunnen alleen hebben plaatsgevonden als hier ooit een oceaan te vinden was.
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers stellen dat Mars een oceaan bezat. In 2012 maakte ESA ook al bekend sedimenten te hebben gevonden die erop wezen dat zich op de rode planeet een oceaan bevond. En vorig jaar troffen onderzoekers nog een opgedroogde delta aan die erop wees dat Mars ooit een oceaan had.
Keien
En nu komen onderzoekers dus met nieuw bewijs dat Mars ooit een oceaan bezat. Ze bestudeerden grote keien die op het noordelijk halfrond van de planeet in grote getale te vinden zijn. De wijze waarop deze keien gepositioneerd zijn, deed de onderzoekers denken aan keien op aarde die door onderzeese landverschuivingen op hun huidige positie zijn beland. En nu stellen ze dat eenzelfde proces deze keien hier afzette.
Inslag
Eerder stelden onderzoekers dat de keien het resultaat waren van meteorietinslagen. Maar de onderzoekers vinden hun theorie aannemelijker. Ze erkennen dat meteorietinslagen een soortgelijk effect kunnen hebben, maar wijzen erop dat de keien ook te vinden zijn in duizenden vierkante kilometers grote gebieden waar geen kraters zijn aangetroffen. Hun aanwezigheid is niet te verklaren door een meteoriet. Een oude oceaan is in dat geval dan ook aannemelijker.
De hypothetische oceaan op Mars wordt door onderzoekers aangeduid als Oceanus Borealis. De oceaan zou ongeveer één derde van het Marsoppervlak bedekt hebben. De oceaan was ongeveer 3,8 miljard jaar geleden te vinden op het noordelijk halfrond, in een gebied dat enkele kilometers lager ligt dan gemiddeld.