Goed nieuws voor mensen die een hekel hebben aan injectienaalden: wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee u zonder naald gevaccineerd kunt worden.
Het apparaatje brengt medicijnen met behulp van een grote druk onder de huid. Helemaal nieuw is dat niet. Medicijnen worden reeds zonder naald door de huid aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan nicotinepleisters. En ook apparaatjes die medicijnen met behulp van druk onder de huid aanbrengen, zijn er reeds. Alleen zijn deze nog wat ‘primitief’. Ze brengen altijd dezelfde hoeveelheid medicijnen op exact dezelfde diepte onder de huid aan.
Oplossing
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology komen nu met een oplossing. En wel in de vorm van een apparaatje dat medicijnen eveneens met behulp van druk onder de huid brengt. Alleen is het met dit apparaatje ook mogelijk om verschillende doses op verschillende dieptes aan te brengen. Een aanzienlijke verbetering.
Hoe werkt het?
Het apparaatje maakt gebruik van de Lorentzkracht. Een kleine, maar krachtige magneet wordt omringd door een spoel, die weer verbonden is met een piston. Wanneer stroom op het magnetisch veld wordt losgelaten dan ontstaat daarbij een enorme kracht die het piston naar voren duwt en de medicijnen met een extreem hoge druk en snelheid (bijna net zo snel als geluid door de lucht beweegt) door een hele kleine opening en uiteindelijk onder de huid duwt.
Druk
De onderzoekers hebben nu achterhaald dat ze de snelheid waarmee de medicijnen worden toegediend kunnen bepalen door de stroom aan te passen. En dat is heel nuttig, want uit experimenten is gebleken dat het niet nodig is om bij elk huidtype een even grote druk op het medicijn uit te oefenen. Soms is iets minder druk al genoeg om het onder de huid aan te brengen. “Als ik door de huid van een baby moet breken om het medicijn aan te brengen, heb ik niet zoveel druk nodig als wanneer ik door mijn huid heen moet komen,” legt onderzoeker Catherine Hogan uit.
Meer mogelijkheden
De onderzoekers denken dat hun apparaatje doordat het gemakkelijk aan de patiënt kan worden aangepast, een groter bestaansrecht heeft dan bestaande apparaatjes die ongeveer hetzelfde doen. De bestaande apparaten zijn namelijk moeilijker te controleren. “En dat beperkt hun toepassingen,” stelt onderzoeker Samir Mitragotri. Sommige medicijnen kunnen er niet mee worden afgeleverd en sommige mensen kunnen er (vanwege bijvoorbeeld een gevoelig huidtype) geen gebruik van maken. Het apparaatje van MIT biedt wat meer controle en dus ook meer mogelijkheden voor meer mensen.
Het apparaatje is een uitkomst voor mensen die bang zijn voor naalden. En in het bijzonder voor mensen die bang zijn voor naalden en zichzelf regelmatig moeten injecteren. Maar ook voor de verpleging kan het grote voordelen hebben. Zo komt het regelmatig voor dat verplegers zich per ongeluk aan naalden prikken.