Nieuw apparaat voorspelt astma-aanval

Astma is net als diabetes een chronische ziekte. Toch is er een belangrijk verschil: diabetespatiënten kunnen hun bloedsuikerspiegel meten met een glucosmeter. Astmapatiënten kunnen daarentegen alleen vertrouwen op hun eigen gevoel. Een astma-aanval komt daardoor altijd onverwacht. Goed nieuws: een nieuw apparaatje kan een astma-aanval een dag van tevoren voorspellen. Dit geeft patiënten voldoende tijd om maatregelen te nemen.

Het apparaatje, ontwikkeld door Siemens, meet de hoeveelheid stikstofmonoxide in de adem van een patiënt. Wanneer de hoeveelheid stikstofmonoxide hoger is dan normaal, dan kan dit een teken zijn van een ontsteking van de luchtwegen. Op dit moment wordt deze technologie al gebruikt in speciale ziekenhuizen, maar het nieuwe apparaatje is draagbaar genoeg om onderweg mee te nemen.

WIST U DAT…

Voorspelling
Jaarlijks sterven er duizenden mensen door een astma-aanval. “Tragisch, want in veel gevallen kunnen personen gered worden”, legt Linda Rogers van het Bellevue ziekenhuis in New York uit. Een draagbaar apparaatje kan ervoor zorgen dat het aantal sterfgevallen drastisch afneemt. Aangezien de sensor van Siemens een aanval 24 uur van tevoren kan voorspellen, hoeven astmapatiënten slechts eenmaal per dag te blazen voor een voorspelling.

Klein en gevoelig
De sensor van Siemens is niet alleen kleiner dan de grotere apparaten die in klinieken worden gebruikt, maar is ook nog eens vijf keer gevoeliger. Het apparaatje kan namelijk één stikstofmonoxidedeeltje per miljard deeltjes analyseren.

In de winkel
Binnenkort zullen de eerste prototypes van dit apparaatje getest worden. Het is nog onbekend wanneer het handige hulpmiddel van Siemens in de winkel verkrijgbaar is.

Bronmateriaal

"Early Warning for Asthma Sufferers" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd