Nieuw apparaat verkort draagtijd beugel

Anderhalf of twee jaar: zolang duurt het al snel als u een beugel moet. Maar een nieuw apparaat brengt daar verandering in.

Het apparaat maakt de beugel niet overbodig, maar zorgt er wel voor dat de beugel een stuk korter gedragen kan worden. Soms zelfs wel vijf maanden korter, zo beweren de ontwikkelaars van het apparaat dat onder de naam AcceleDent System door het leven gaat.

Klinische experimenten
En het moet worden toegegeven: de klinische experimenten zijn veelbelovend. Wanneer mensen het apparaat dagelijks twee keer tien minuten dragen, bewegen hun tanden in eerste instantie tot wel 106 procent sneller in de juiste richting. Later neemt dat percentage wel iets af, maar de versnelling blijft.

WIST U DAT?

Hoe werkt het?
Het apparaat vibreert en zorgt er met die trillingen voor dat tanden sneller goed komen te staan. Dat klinkt – als we wetenschappers die het apparaat testten moeten geloven – enger dan het is. Uit de experimenten blijkt dat het apparaat geen nare bijwerkingen heeft.

In de VS zijn ze al overstag: daar heeft de Food and Drug Administration (FDA) het apparaat inmiddels goedgekeurd. Orthodontisten kunnen het apparaat daar naar verwachting volgende maand reeds aanschaffen. Of deze beroepsgroep erom zit te springen om de behandeltijd van patiënten te verkorten, is natuurlijk twijfelachtig.

Bronmateriaal

"Device cuts time in braces by five months" - News.discovery.com
"Vibrating dental device could cut brace-face time in half" - CNET.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steven Depolo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd