Nieuw algoritme kan uw gezicht onvergetelijk maken

gezicht

Goed nieuws voor criminelen en ander gespuis dat liever in de schaduwen der anonimiteit vertoeft. Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat afbeeldingen van uw gezicht zo aanpast dat anderen heel veel moeite moeten doen om uw gezicht te onthouden.

De ontwikkeling van het algoritme is overigens ook goed nieuws voor mensen die van nature een gezicht hebben dat snel vergeten wordt. Het algoritme kan namelijk ook worden ingezet om ervoor te zorgen dat mensen uw gezicht beter kunnen onthouden.

In het midden de oorspronkelijke foto. Links de foto die moeilijk te onthouden is. Rechts de foto die we een stuk gemakkelijker onthouden. Afbeelding afkomstig uit het paper 'Modifying the Memorability of Face Photographs'.
In het midden de oorspronkelijke foto. Links de foto die moeilijk te onthouden is. Rechts de foto die we een stuk gemakkelijker onthouden. Afbeelding afkomstig uit het paper ‘Modifying the Memorability of Face Photographs’.
Hoe werkt het?
Om het algoritme te ontwikkelen, verzamelden de onderzoekers iets meer dan 2200 afbeeldingen van gezichten. Tijdens experimenten was al vastgesteld welke gezichten het gemakkelijkst te onthouden waren. Met behulp van speciale software liepen de onderzoekers de foto’s na om te achterhalen wat de afbeeldingen die mensen gemakkelijk konden onthouden met elkaar gemeen hadden. Ook stelden ze vast wat de gezichten die mensen snellen vergaten met elkaar gemeen hadden.

Subtiel
Zodra ze dat wisten, verzamelden ze 500 foto’s van gezichten. Vervolgens lieten ze een computer op basis van de eerder verzamelde informatie deze gezichten zo aanpassen dat deze makkelijker of juist moeilijker te onthouden waren. De onderzoekers zorgden ervoor dat de gezichten enkel subtiele veranderingen ondergingen.

Proefpersonen kregen die foto’s vervolgens voorgeschoteld en moesten aangeven hoe goed ze de gezichten konden onthouden. In 74 procent van de gevallen bleek de software succesvol te zijn en waren door de software moeilijk te onthouden gezichten ook echt moeilijk te onthouden, terwijl de door de software gemakkelijk te onthouden gezichten daadwerkelijk gemakkelijker te onthouden waren. “Hiermee tonen we aan dat we in een statische foto een eerste indruk kunnen creëren die mensen bijblijft,” zo schrijven de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Modifying the Memorability of Face Photographs" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door GregPC (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd