Nieuw: 3D-projecties die zweven in de lucht

Een scherm is niet nodig: wetenschappers laten 3D-projecties gewoon in de lucht zweven. Het werkt overal: zelfs onder water!

We zijn dankzij de vele 3D-televisies al helemaal aan 3D-beelden gewend. Maar 3D op een scherm is natuurlijk niet echt 3D. Het is een optische illusie.

Zweven
Door 3D-projecties in de lucht te laten zweven, kunnen objecten echt in 3D worden weergegeven. En dat is precies wat wetenschappers uit Tokyo hebben gedaan.

Lasers
Ze laten 3D-beelden in de lucht zien. Het werkt met behulp van lasers. Per seconde kan het systeem zo’n 50.000 lichtpunten creëren. Dat lijkt veel, maar dat betekent dat het systeem slechts tien tot vijftien frames per seconde kan creëren. Dat is niet heel indrukwekkend. De onderzoekers willen dat graag verbeteren en streven naar 24 tot 30 frames per seconde.

Hoewel de projectie misschien nog niet helemaal is wat het moet zijn, is deze toch wel bijzonder om te zien. Zulke projecties in de lucht kennen we voornamelijk van sciencefictionfilms. Denk aan Star Wars waarin een strijdplan met behulp van zo’n hologram dat boven de tafel zweeft, wordt uitgedokterd. Het lijkt erop dat we de sciencefictionfilms zo langzamerhand beginnen in te halen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd