Niet vijf euro, maar tien euro betalen voor een pakje sigaretten?

Als het aan Stivoro en KWF Kankerbestrijding ligt gaat de prijs van een pakje sigaretten omhoog van vijf naar tien euro.

Volgens Stivoro en KWF Kankerbestrijding ligt de prijs in Nederland te laag. Onderzoekers van de Association of European Cancer Leagues vinden het antirookbeleid van de Nederlandse regering middelmatig.

Dit is goed te zien als de prijs van een gemiddeld pakketje sigaretten in Nederland wordt vergeleken met een pakketje sigaretten in het buitenland. In Nederland kosten 20 sigaretten circa 4,84 euro, net zoals in buurland België. In IJsland betalen consumenten ruim zeven euro. En wat te denken van Noorwegen (7,24 euro), het Verenigd Koninkrijk (6,50 euro) en Mauritanië (8,25 euro)? De meeste andere westerse landen hanteren prijzen van vier tot zes euro per twintig sigaretten.

Demonisatie
Rokers zijn natuurlijk tegen het beleid. Ton Wurtz, voorzitter van de Stichting Rokers Belangen, klaagt op Nu.nl dat het product op deze manier in de illegaliteit wordt gedrukt. Hij is van mening dat organisaties als Stivoro de roker demoniseren. Wurtz: “Iedereen heeft recht op een eigen leefstijl en leven”.

Roken is slecht
Maar is dat zo? KWF Kankerbestrijding meldt dat dertig procent van de kankersterfte veroorzaakt wordt door roken. Niet alleen rokers, maar ook niet-rokers betalen mee aan de zorg van verstokte rokers. Zware rokers hebben een veel grotere kans op dementie, roken beschadigt puberhersenen en wat te denken van de 600.000 mensen die jaarlijks sterven door meeroken?

Voorlichting
Volgend jaar wil de overheid stoppen met voorlichting over roken. Stivoro hekelt dit plan en vindt het belangrijk dat de overheid geld vrijmaakt voor voorlichting. Uit onderzoek blijkt dat rokers dommer zijn dan niet-rokers. Er is een duidelijk verband tussen IQ en roken. Hieruit blijkt maar weer dat voorlichting van groot belang is. Mensen met een hoger IQ zijn beter in staat om de voordelen en nadelen van roken op een rij te zetten, maar mensen met een lager IQ hebben hier waarschijnlijk meer moeite mee. Zij zijn tevens makkelijker beïnvloedbaar. Daaruit blijkt dat voorlichtingscampagnes belangrijk zijn, zolang ze maar wel goed worden aangepakt.

Uw mening
Wat vindt u? Moet roken duurder worden gemaakt of zijn de huidige prijzen prima?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd