Niet-ontplofte granaat uit 17de eeuw teruggevonden

Nabij het Friese dorp De Blesse hebben archeologen tijdens opgravingen van een verdedigingswerk een niet-ontplofte granaat uit de zeventiende eeuw gevonden. De granaat is waarschijnlijk afkomstig van het leger van Bommen Berend, aldus projectleider Ko Lenting.

In de zeventiende eeuw waren granaten veel zeldzamer dan gewone kanonskogels, en al helemaal als ze niet waren ontploft. “We vermoeden dat de granaat van de bisschop van Münster was, Bommen Berend,” zegt Lenting. “In 1672 probeerde hij door te stoten, maar de Friezen hielden stand.”

“Slechts een jaar later probeerde hij het opnieuw, met achtduizend man. Toen slaagde hij wel in zijn opzet. De granaat die we nu hebben gevonden is waarschijnlijk in het water terechtgekomen, waardoor de lont is gedoofd.”

Verzameldepot
Om pottenkijkers te vermijden hielden de onderzoekers de granaat een week geheim, want de opgraving werd vorige week al gedaan. Volgens de onderzoekers is de granaat niet meer gevaarlijk en zal hij naar een verzameldepot van archeologische vondsten uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden gestuurd.

Bronmateriaal

ANP

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd