Niet mensen, maar robots moeten ET zoeken

Daarvoor pleit onderzoeker John Matthews. Hij denkt aan robotische ruimtevaartuigen die zichzelf kunnen vermenigvuldigen.

Al vijftig jaar zoekt SETI vanaf de aarde naar buitenaards leven. Zonder resultaat. Sommige mensen staan dan ook te trappelen om echt de ruimte in te gaan en zelf te gaan zoeken. Maar praktisch is dat allerminst. De kosten zijn hoog en met onze relatief trage ruimtevaartuigen kunnen we slechts een piepklein, nabijgelegen deel van het universum doorzoeken. Matthews stelt daarom voor om robots erop uit te zoeken. “Alleen door zichzelf vermenigvuldigende robotische ruimtevaartuigen te ontwikkelen en in te zetten kan het menselijk ras op efficiënte wijze zelfs de asteroïdengordel, en voorbij de randen van de Kuipergordel en Oortwolk verkennen,” zo stelt hij.

ET
Matthews, werkzaam aan de Pennsylvania State University, gaat zelfs nog een stap verder. Hij veronderstelt dat buitenaards leven voor dezelfde aanpak zal kiezen. “Als ze net zoals ons zijn dan hebben ze ook een overheid die niet goed functioneert en al die andere problemen waar wij mee te maken hebben. Zij willen niet veel spenderen om met ons te communiceren.” En dus, zo veronderstelt hij, sturen ook zij robots en geen levende wezens. Dat zou direct de reden zijn dat SETI nog geen resultaten heeft opgeleverd.

WIST U DAT…

…we buitenaards leven misschien al wel gevonden hebben?

Technologie
Volgens de onderzoeker is de mensheid klaar voor de ontwikkeling van deze bijzondere robots. De technologie hebben we al. Het enige wat we nog moeten bedenken, is een compacte energiebron. Als we die hebben, kunnen we de robots lanceren – bij voorkeur vanaf de maan, want dat is door de geringe zwaartekracht gemakkelijker en goedkoper – en kunnen de robots een netwerk vormen. Binnen dat netwerk communiceren ze middels infrarode laserstralen met elkaar en de aarde. De zichzelf vermenigvuldigende robots vullen zo langzaam maar zeker een steeds groter deel van het heelal en vormen wellicht onze grootste kans om ooit daadwerkelijk contact te leggen met intelligent buitenaards leven.

De robots zouden overigens niet alleen ingezet kunnen worden om buitenaards leven op te sporen. Het is ook heel goed mogelijk om ze ruimteafval op te laten ruimen. Of om ze asteroïden te laten bestuderen.

Bronmateriaal

"Finding ET may require giant robotic leap" - PSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lucianomendez (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd