Niet je ‘love language’ maar deze vijf karaktereigenschappen bepalen of je tevreden bent in je relatie

Dat stelt psycholoog Louis Hickman. Hij onderzocht hoe tevreden koppels zijn over hun relatie en kwam erachter dat het vooral gaat om bepaalde karaktereigenschappen van je partner, en die van jezelf. 

Valentijn: de dag van rozen, dates en liefdesbrieven. En hoewel al deze daden van liefde ongetwijfeld goed bedoeld zijn, kan zelfs de grootste romanticus toch de plank misslaan. Door een met hartjes overladen kaart vol liefdesverklaringen te sturen bijvoorbeeld, terwijl je partner eigenlijk liever een avondje samen is. Of een prachtig cadeau terwijl je geliefde juist in wóórden wil horen hoe speciaal diegene voor je is.

Volgens de Amerikaanse schrijver Gary Chapman komen die verschillende verwachtingen en waarderingen – die al dan niet in ruzies eindigen – doordat niet iedereen dezelfde ‘love language’ heeft. Oftewel, de manieren waarop je zelf graag liefde ontvangt, en daardoor geneigd bent om ook op die manier liefde aan de ander te geven. Volgens Chapman zijn er vijf van dit soort talen. Zo houdt de een van bevestigende woorden terwijl de ander het waardeert als hun partner zich dienstbaar opstelt. De volgende ervaart liefde als diegene cadeautjes krijgt terwijl het voor weer een ander draait om samen tijd doorbrengen, of om fysieke aanraking.

Liefdestalen komen niet altijd overeen
Deze zogenaamde liefdestalen zijn door de jaren heen flink gepopulariseerd. Zo stelt een publicatie waarin Hickmans onderzoek wordt geciteerd dat op populaire sociale mediasites zoals TikTok de hashtag #lovelanguages meer dan 500 miljoen views heeft. Niet alleen de liefdestaal van een partner wordt in dit soort video’s besproken, maar ook die van jezelf. “Volgens Chapman hebben we allemaal namelijk één primaire liefdestaal”, vertelt psycholoog Louis Hickman van Virginia Tech. Dat staat los van het feit dat we waarschijnlijk alle tekenen van affectie in zekere mate kunnen waarderen. Het gaat er meer om wat jij als waardevolle bevestigingen van liefde ervaart, en welke uitingen van liefde je in lastige momenten het meest waardeert. Maar wat jij zelf fijn vindt om te ontvangen, is niet altijd hetzelfde als dat van je levensgezel.

Geen wondermiddel
Hickman: “Chapman stelt daarom dat we een relatie meer zouden waarderen als onze primaire taal overeenkomt met die van onze partner.” Maar de psycholoog is het niet volledig eens met die theorie. Volgens hem zouden we een andere aanpak moeten kiezen om hoogwaardige, liefdevolle relaties te bevorderen en te koesteren. “Elkaars liefdestaal gebruiken, kan natuurlijk enige nut hebben om mensen te helpen een deel van het probleem te begrijpen, maar het is geen wondermiddel.”

Tevreden in je relatie
Hickman deed daarom onderzoek naar de liefdestalen en ontdekte dat overeenkomsten tussen de liefdestalen van een stel op geen enkele manier een voorspeller was van hoe tevreden het stel was in hun relatie. Dat gezegd hebbende: “Hoe tevreden je bent over je relatie lijdt natuurlijk wel wanneer een van de twee sterk verlangt naar iets wat diens partner niet biedt. Net als wanneer de een hekel heeft aan iets wat de ander juist wel biedt.” Maar dat gaat volgens Hickman niet per se alleen om uitingen van liefde.

Vijf karaktereigenschappen
Wat volgens hem een veel betere voorspeller is of je een fijne relatie hebt, is ‘the big five’. Vijf belangrijke eigenschappen die jij en je partner kunnen hebben: extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid. “Mensen zijn over het algemeen meer tevreden over de relatie met hun partner wanneer zijzelf en hun partner meer emotioneel stabiel en vriendelijk zijn”, zo blijkt uit zijn onderzoek.

Die eigenschappen zijn overigens gebaseerd op zelfreportages, en niet gemeten. Jezelf positieve eigenschappen toedichten over je staat in je relatie zegt daarom misschien ook al wat over hoe gelukkig je samen bent. “Je kunt de relatie-tevredenheid daarom beter voorspellen vanuit de zelfgerapporteerde eigenschappen van je partner, dan door je liefdestalen met elkaar te vergelijken”, aldus Hickman. Toch is hij daarmee niet volledig tegen het gebruik van de talen van de liefde. “Ze kunnen ongetwijfeld nuttig zijn als je partner bijvoorbeeld vindt dat je niet genoeg of juist te veel van een type gedrag biedt.”

De sleutel voor een succesvolle relatie blijft volgens hem dat beide personen hun best doen voor elkaar. “Je moet gemotiveerd zijn om de kwaliteit van je relatie te verbeteren of te behouden, weten hoe je dat effectief kunt doen, en vervolgens die kennis omzetten in gedrag”, aldus Hickman. “Open, eerlijke communicatie is essentieel, en dat wordt niet vastgelegd in talen van de liefde.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd