Niet dat videospel, maar het feit dat u er niets van bakt, maakt agressief

ps3

Nieuw onderzoek bevestigt dat computerspelletjes mensen agressief maken. Maar dat komt niet door de inhoud van die spelletjes, maar door het feit dat mensen tijdens het spelen van die spelletjes falen en gefrustreerd raken. Het suggereert dat een onschuldig lijkend potje Tetris net zo goed tot agressie kan leiden als het gewelddadige World of Warcraft.

Er is al ontzettend veel onderzoek gedaan naar het vermeende verband tussen gewelddadige computerspellen en agressie. En veel onderzoeken laten inderdaad zien dat het spelen van schietspellen spelers agressiever maakt. Dat wordt dan vaak aan de inhoud van het spel toegeschreven. Maar een nieuw onderzoek trekt die conclusie in twijfel.

Experiment
Onderzoekers van de universiteit van Rochester verzamelden 600 jongvolwassenen en lieten ze aan een aantal experimenten deelnemen. Tijdens één zo’n experiment moesten proefpersonen gedurende 25 seconden hun hand in ijskoud water houden. Ze kregen te horen dat de tijdsduur bepaald werd door een andere proefpersoon, maar in werkelijkheid bepaalden de onderzoekers die en moest elke proefpersoon zijn hand even lang in het pijnlijk koude water houden. Daarna kregen de proefpersonen opdracht om Tetris te spelen. De helft kreeg de gemakkelijke versie. De andere helft een moeilijke versie. Na afloop moesten zij zeggen hoelang de volgende proefpersonen hun hand in koud water moesten houden. De spelers die de moeilijke versie van Tetris hadden gespeeld, lieten volgende proefpersonen hun handen gemiddeld tien seconden langer in ijskoud water houden dan de proefpersonen die de gemakkelijke versie hadden gespeeld.

WIST U DAT…

…videospelletjes ons brein flexibeler en sneller maken?

Competentie
En ook volgende experimenten toonden elke keer weer aan dat niet de inhoud van een spel, maar de moeilijkheidsgraad van een spel van invloed was op de mate waarin mensen agressief werden. “Wanneer de ervaring een bedreiging voor je ego vormt, kan dat ertoe leiden dat we ons vijandig en gemeen opstellen richting anderen,” vertelt onderzoeker Richard Ryan. “Als de competenties van mensen onder druk komen te staan, worden ze agressiever en dat bleef zo ongeacht het feit of de spellen nu gewelddadig waren of niet.”

Het onderzoek voorziet de discussie omtrent gewelddadige videospellen en de invloed die zij op de wereld hebben van nuance. Mensen die stellen dat gewelddadige spelletjes agressie veroorzaken, hebben waarschijnlijk te vroeg conclusies getrokken. “Het is een gecompliceerde zaak en mensen hebben er vaak een simplistische kijk op.”

Bronmateriaal

"Video gamers’ frustration linked to aggression" - Rochester.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Choi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd