Niemand mag in Neil Armstrongs voetstappen treden

Binnenkort zal de mensheid zich opnieuw naar de maan begeven, maar NASA doet er alles aan om deze mensen letterlijk uit de voetstappen van Armstrong te houden.

De eerstvolgende groep mensen die de maan bezoekt of een maanrover lanceert, zal hoogstwaarschijnlijk niet in dienst zijn van NASA. De kans is veel groter dat het om een private onderneming gaat. En de kans is zeer groot dat de mensen die naar de maan gaan dat doen om de Google Lunar X Prize in de wacht te slepen. 26 teams strijden op dit moment om die prijs. De prijs is weggelegd voor het team dat als eerste erin slaagt om een maanrover op de maan te zetten, een stuk te laten rijden en goede foto’s van de maan te laten maken. In totaal is er zo’n 30 miljoen dollar aan prijzengeld beschikbaar gesteld.

WIST U DAT…

…het in de toekomst wellicht mogelijk is om met een piepklein beetje brandstof naar de maan te gaan?

NASA heeft nu met de organisatie van de Google Lunar X Prize afspraken gemaakt. De organisatie heeft beloofd de richtlijnen die NASA ter bescherming van historische gebieden op de maan opstelde, te zullen respecteren. Dat betekent heel concreet dat de nieuwe bezoekers met hun maanrover bijvoorbeeld 75 meter afstand moeten houden van de landingsplaats van Apollo 11. En de afstand tot de landingsplaats van Apollo 17 moet minstens 225 meter bedragen.

NASA stelde de richtlijnen (die zo’n 93 pagina’s beslaan) vorig jaar op. En niets te vroeg, zo lijkt. Want de dag waarop een maanrover die niet aan NASA toebehoort op de maan landt, lijkt met rasse schreden dichterbij te komen. De deelnemers aan de Google Lunar X Prize moeten deze voor het einde van 2015 claimen, anders verloopt de prijsvraag en staan ze allen met lege handen. De eerste lancering wordt dan ook aan het eind van 2013 verwacht.

Bronmateriaal

"NASA Offers Guidelines To Protect Historic Sites On The Moon" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Neil A. Armstrong / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd