Nicotinepleister of varencline? Het maakt niet zoveel uit!

Is er één beste manier om te stoppen met roken? Nee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De nicotinepleister, varenicline en nicotinekauwgum zijn allemaal even effectief.

Wetenschappers verdeelden 1086 rokers over drie groepen, waar drie verschillende therapieën werden toegepast om te stoppen met roken. Na zes maanden werd de hoeveelheid koolstofmonoxide in het bloed van deelnemers geanalyseerd om vast te stellen of zij nog rookten of daadwerkelijk waren gestopt.

Wat blijkt nu: de drie bekendste therapieën zijn ongeveer even effectief. Na zes maanden is een op de vier rokers daadwerkelijk gestopt en zijn drie van de vier rokers weer begonnen met roken. Toch zijn er wel kleine verschillen. Therapie met nicotinepleisters is het minst effectief: 22,8% van de rokers is na zes maanden afgekickt. Bij therapie met nicotinepleisters – in combinatie met nicotinekauwgom – is dat 26,8%. En varenicline dan? 23,6% van de vareniclineslikkers hield het een half jaar vol om van tabak af te blijven.

En de e-sigaret dan?
Het is jammer dat de onderzoekers niet de e-sigaret hebben ingezet als therapie. Hoewel het beter is om helemaal te stoppen met roken dan om e-sigaretten te gebruiken, kan de e-sigaret wel ingezet worden om roken af te bouwen en uiteindelijk te stoppen. Twee jaar geleden is er een kleinschalig Belgisch onderzoek uitgevoerd, waarbij 48 rokers toegang kregen tot e-sigaretten. Na acht maanden was 21% van de deelnemers gestopt met het roken van normale sigaretten en rookten alle 48 deelnemers bij elkaar maar liefst 60% minder normale sigaretten dan kort voor de start van het onderzoek.

Doe het niet alleen
Sowieso is het goed om hulpmiddelen te gebruiken om te stoppen met roken. Rokers die besluiten om het zelf te doen, vallen vaak weer terug in hun oude patroon. “Zes tot twaalf maanden na het stoppen met roken rookt 95% tot 97% van de mensen weer”, zegt professor Frank Baeyens van KU Leuven. Het is dus niet gek om professionele hulp te zoeken om te stoppen met roken of om over te stappen op e-sigaretten en nicotinepleisters. Overweeg je om te stoppen met roken, lees dan deze vijf belangrijke tips.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd