Nicotine werkt, omdat jij erin gelooft

  Geef een roker een sigaret zonder nicotine en het zal hem toch een bevredigend gevoel geven. Nicotine werkt, omdat de roker erin gelooft. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek.

  Onderzoekers gaven 24 chronische rokers vier keer een sigaret. De proefpersonen kregen een sigaret met nicotine, maar de wetenschappers vertelden dat het exemplaar geen nicotine bevatte. Daarnaast kregen de rokers een sigaret zonder nicotine, terwijl de onderzoekers aangaven dat dit stofje er wel in zat. Over de andere twee sigaretten waren de wetenschappers eerlijk: een sigaret zonder nicotine en een sigaret met nicotine.

  Wanneer een roker niet gelooft dat hij of zij nicotine toegediend krijgt – ook al is dit het geval – dan blijft deze persoon snakken naar een sigaret.

  Na het nuttigen van een sigaret werd er een fMRI-scan gemaakt. Opvallend genoeg zagen onderzoekers toegenomen activiteit in de insula wanneer rokers dachten een echte sigaret te nuttigen, ook al was dit niet echt zo. Wetenschappers zijn al langer van mening dat er een verband bestaat tussen verslaving aan nicotine en de werking van dit hersengebied.

  De verslavende werking van nicotine
  Dit verklaart waarom nicotine zo verslavend is. Wanneer een roker niet gelooft dat hij of zij nicotine toegediend krijgt – ook al is dit het geval – dan blijft deze persoon snakken naar een sigaret. Dit zou een reden kunnen zijn waarom nicotinepleisters niet zo goed werken.

  E-sigaret
  Uit ander recent Brits onderzoek blijkt dat e-sigaretten daadwerkelijk helpen om rokers te stoppen. Bij een toename van 1% in het aantal e-sigaretgebruikers, blijkt dat iets minder dan 1% ook daadwerkelijk stopt met roken.

  Totaal aantal rokers
  Het totaal aantal rokers in Nederland neemt al sinds eind jaren zestig flink af. Sinds begin jaren negentig daalt het percentage rokers minder hard. 18% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder rookte in 2015 dagelijks. 25% rookte in dat jaar wel eens. In totaal wonen er 3,6 miljoen rokers in Nederland. In België wijken de procentuele cijfers niet ver af: 23% rookt, 19% dagelijks en 4% sporadisch.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd