Wetenschappers hebben ontdekt waarom rokers zo’n kleine eetlust hebben en stellen dat nicotine ingezet kan worden tegen overgewicht.
De onderzoekers ontdekten dat nicotine in muizen zenuwcellen activeert die het lichaam vertellen dat het ‘vol’ zit. De ontdekking verklaart waarom rokers niet heel veel eten en waarom mensen die stoppen met roken vaak aankomen.
Geen verslaving
De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat nicotine wel eens gebruikt kan worden als ‘medicijn’ tegen overgewicht. De betreffende zenuwcellen zijn namelijk niet de zenuwcellen die ons verslaafd maken aan het goedje. “Stel je een medicijn voor dat gebaseerd is op nicotine en dat enkel de cellen aanpakt die ons laten stoppen met eten en niet de behoefte aan tabak oproepen,” stelt onderzoeker Marina Picciotto. “Dit wijst erop dat het mogelijk is om de eetlust te onderdrukken zonder de beloningscentra in het brein te activeren.”
WIST U DAT…
Groot effect
Het is onduidelijk of zo’n medicijn een groot effect op het gewicht zou hebben. Mensen die stoppen met roken, komen gemiddeld maar 2,5 kilo aan. Een klein verschil voor mensen met overgewicht. Ook is onduidelijk welke bijwerkingen zo’n medicijn bijvoorbeeld op de bloeddruk kan hebben. Nader onderzoek is noodzakelijk.
Maar niet alleen mensen met overgewicht zijn gebaat bij het medicijn, zo stelt Picciotto. “Het kan ook rokers die bang zijn om te stoppen, omdat ze denken dat ze dan dik worden, motiveren.” Ook mensen die starten met roken om niet te dik te worden, kunnen baat hebben bij het medicijn zonder verslavende bijwerking. “Het is tragisch dat sommige mensen om die reden gaan roken.”
Bovenstaande foto is gemaakt door Bruce (cc via Flickr.com).