Newtons eureka-moment voor het eerst online

Het kwetsbare manuscript met daarin het oorspronkelijke verhaal van Sir Isaac Newton en de vallende appel, is voor het eerst openbaar gemaakt. Het document vertelt hoe een vallende appel tot Newtons zwaartekrachttheorie leidde en is geschreven door William Stukeley. Hij was getuige van het eureka-moment.

Het manuscript is – in ieder geval voor het grote publiek – altijd verborgen gebleven achter de deuren van de Royal Society’s archieven. De 350e verjaardag van de Royal Society is echter een mooi moment gebleken om diverse geschriften – waaronder het onderdeel van de biografie van Stukeley – online vrij te geven. “Stukeley’s biografie is voor historici een dierbaar kunstwerk en ik ben blij dat het vandaag, samen met andere schatten uit het archief, toegankelijk is gemaakt,” vertelt de president van de Royal Society Lord Rees.

Stukeley was een antiquair en werd beroemd vanwege zijn onderzoek naar Stonehenge. Hij was getuige van Newtons eureka-moment in 1720 toen de heren samen in de schaduw van een appelboom zaten . De antiquair schrijft daarover in zijn Memoirs of Sir Isaac Newton’s Life: “After dinner, the weather being warm, we went into the garden and drank thea (sic), under the shade of some apple trees … he told me, he was just in the same situation, as when formerly, the notion of gravitation came into his mind. It was occasion’d by the fall of an apple, as he sat in contemplative mood. Why should that apple always descend perpendicularly to the ground, thought he to himself …”

Naast deze anekdote zijn er ook documenten van andere grote heren vrijgegeven. Zoals het ontwerp van Thomas Paine’s revolutionaire ijzeren brug, een vroege versie van filosoof John Lockes bijdrage aan de Amerikaanse grondwet en zeldzame natuurhistorische illustraties uit de periode van de zeventiende tot negentiende eeuw.

U kunt de schatten hier bekijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd