New Yorkse kakkerlak verandert

 BIOLOGIE  New Yorkse studenten hebben een kakkerlak gevonden, die anders is dan andere kakkerlakken. “Deze kakkerlak is genetisch gemodificeerd”, vertelt professor Mark Stoeckle van de Rockefeller universiteit. “Soorten verschillen nooit meer dan een procent van elkaar. Het DNA van deze kakkerlak verschilt vier procent met andere soorten.”

De twee studenten Brenda Tan (17 jaar) en Matt Cost (18 jaar) namen van allerlei etenswaren, voorwerpen en insecten DNA-materiaal mee. De resultaten zijn verbazingwekkend. Een bekende Aziatische snack bleek inktvis te bevatten, in een hondenbiscuitje zat DNA van een bizon en kaviaar van een steur bleek van de vreemde lepelsteur afkomstig te zijn. Zestien procent van het voedsel was verkeerd gelabeld.

De grootste verrassing was de vondst van mogelijk een nieuwe kakkerlaksoort. “Het lijkt op een Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta american), maar zit genetisch anders in elkaar dan andere Amerikaanse kakkerlakken in onze database”, concluderen onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd