New York dimt de lichten voor trekvogels

Steeds meer New Yorkse wolkenkrabbers schakelen hun lichten ‘s avonds en ‘s nachts uit om zo te voorkomen dat trekvogels gedesoriënteerd raken en tegen de gebouwen aan klappen. En dat is niet overbodig, zo meent organisator NYC Audubon. Jaarlijks sterven naar schatting 90.000 vogels doordat ze met een verlichte wolkenkrabber botsen.

NYC Audubon zet zich in voor wilde vogels en hun leefgebied in New York en roept eigenaren van wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen dit jaar voor de vijfde keer op om de lichten te dimmen. Onder anderen de beheerders van het Empire State Building geven gehoor aan die oproep.

Oriëntatie
Volgens de organisatie zorgt het licht ervoor dat migrerende vogels hun natuurlijke oriëntatiepunten uit het oog verliezen en gedesoriënteerd raken. Daardoor klappen ze sneller tegen gebouwen aan.

Afname
De vogels zien de wolkenkrabbers opvallend genoeg wel staan wanneer deze de lichten dimmen. Uit een onderzoekje blijkt dat het aantal dode vogels met 83 procent afneemt als een gebouw de lichten uitschakelt.

Effect
Vrijwilligers patrouilleren in en rondom de gebouwen om vast te stellen wat het effect van de gedimde lichten is. Men hoopt zo uiteindelijk te achterhalen waarom vogels het zo moeilijk hebben met de felverlichte gebouwen.

De wolkenkrabbers blijven nog tot 1 november in het donker gehuld. Daarna hebben de meeste trekvogels de stad wel verlaten en mogen de lichten weer aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd