New Horizons maakt scherpste foto van Pluto en Charon

pluto-nieuw

De eerste nieuwe foto’s van Pluto en Charon zijn gisteren gearriveerd bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De foto’s zijn gemaakt door de New Horizons ruimtesonde, die op weg is naar de ijskoude dwergplaneet.

De foto bovenaan dit artikel is (natuurlijk) de scherpste New Horizons-foto van Pluto en Charon tot nu toe. De foto is gemaakt op 25 januari 2015. New Horizons was op dat moment 203 miljoen kilometer verwijderd van de dwergplaneet. Ter info: de afstand van de aarde tot de zon is ongeveer 150 miljoen kilometer.

Stel, wetenschapper Clyde Tombaugh zou nog leven, dan zou hij gisteren zijn 109de verjaardag vieren. Het is heel mooi dat de eerste nieuwe foto’s van Pluto op de verjaardag van Tombaugh arriveren. Clyde Tombaugh ontdekte in 1930 de negende planeet van ons zonnestelsel: Pluto.

“Mijn vader zou enorm enthousiast zijn over New Horizons”, vertelt Annette Tombaugh, de dochter van Clyde. “En dan vooral om de planeet te zien, die hij heeft ontdekt. Om er meer over te leren. Dat zou veel voor hem betekenen.”

Scheiding
Op de foto is er al een aardige scheiding zichtbaar tussen Pluto en Charon. De gemiddelde afstand tussen de twee hemellichamen is ongeveer 20.000 kilometer. Dat is vijftien keer kleiner dan de afstand tussen de aarde en de maan. Nu zijn Pluto en Charon ook aanzienlijker kleiner dan de aarde en zijn maan. Pluto heeft een diameter van 2.324 kilometer, terwijl Charon een diameter van 1.209 kilometer heeft. Onze maan is met een diameter van 3.475 een stuk forser.

Scherpe foto’s
De komende maanden kunnen we honderden nieuwe foto’s van Pluto verwachten. In maart zullen de foto’s scherper zijn dan de Hubble-foto’s van de dwergplaneet. Na mei gaan we heel veel details op het oppervlak van Pluto en zijn manen zien. In juli is de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst. Kortom, het worden hele spannende maanden!

Niks missen over New Horizons?
Volg het New Horizons-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het New Horizons-nieuws. Meld je aan voor het Scientias Magazine (rechts) en wij sturen de eerste foto’s van Pluto zo snel mogelijk naar je toe!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd