New Horizons legt Pluto en Charon in valse kleuren vast

valse-kleuren

NASA heeft een valse kleurenfoto uitgebracht van Pluto en Charon. De kleuren zijn overdreven, waardoor er meer verschillen zichtbaar zijn op het oppervlak van de Kuipergordelobjecten.

“Deze foto’s laten zien dat Pluto en Charon complexe werelden zijn, waar veel gebeurt”, zegt onderzoeker Will Grundy van het New Horizons-team. “Ons team probeert de chemische stoffen op het oppervlak van Pluto te identificeren, waardoor we meer te weten komen over de geologische processen die plaatsvinden op de dwergplaneet.”

Gebroken hart
De wetenschappers hebben data van het Ralph-instrument gebruikt om de valse kleurenfoto te creëren. Opvallend is dat het hart van Pluto twee verschillende kleuren lijkt te hebben. Het linkerdeel van het hart – dat lijkt op het hoorntje van een ijsje – heeft een lichtroze gloed. Het rechterdeel is blauwer. Waarom? Dat weten we helaas pas over enkele weken of maanden. Andere regio’s op Pluto hebben een rode, bruine of oranje tint.

Charon
Ook het oppervlak van maan Charon is zeker niet saai. De poolkap op de noordpool is rood, wat komt door koolwaterstoffen en tholines. De rest van het oppervlak is gespikkeld; een teken dat er sprake is van veel variatie.

De eerste foto’s
Omdat New Horizons vijf miljard kilometer van de aarde verwijderd is en het 4,5 uur duurt voordat informatie bij de aarde arriveert, zal het in totaal zestien maanden duren voordat het New Horizons-team alle wetenschappelijke data over Pluto en zijn manen ontvangt. De eerste haarscherpe foto’s van Pluto worden morgenmiddag verwacht.

Vanmiddag vloog de New Horizons-ruimtesonde met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs het oppervlak van Pluto. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig is bezocht. De komende dagen worden er veel foto’s van Pluto, Charon en de andere manen verwacht. Blijf de speciale New Horizons-themapagina volgen met het meest recente nieuws en de allerlaatste foto’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd