New Horizons fotografeert mega-Grand Canyon op Pluto’s maan

Ruimtesonde New Horizons heeft een prachtige foto gemaakt van Charon waarop het enorme klovensysteem van de maan goed zichtbaar is.

Op de foto kijken we van opzij tegen een deel van het klovensysteem aan. Het stukje dat je hier ziet, is zo’n 300 kilometer lang. Het complete klovensysteem – dat Argo Chasma wordt genoemd – is naar schatting 700 kilometer lang. De Grand Canyon – slechts 450 kilometer lang – valt er bij in het niet.

Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Op basis van deze en andere foto’s van New Horizons kunnen onderzoekers ook meer zeggen over de diepte van het klovensysteem. Aangenomen wordt dat Argo Chasma tot zo’n 9 kilometer diep is. En daarmee is het klovensysteem op Charon meer dan vijf keer dieper dan de Grand Canyon!

Mogelijk bezit de maan overigens ook de hoogste kliffen van ons zonnestelsel. Onderzoekers hebben op sommige plekken langs het klovensysteem kliffen gespot die meerdere kilometers hoog lijken te zijn. Deze kliffen kunnen de zeker vijf kilometer hoge kliffen van recordhouder Miranda – een maan van Uranus – wel eens van de troon stoten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd