New Horizons fotografeert de duister zijde van Charon

NASA heeft een nieuwe foto vrijgegeven van Pluto’s maan Charon. Op de foto kijken we tegen de nachtzijde van de maan aan.

Ruimtesonde New Horizons maakte de foto op 17 juli, bijna drie dagen nadat deze rakelings langs Pluto scheerde. De sonde keek even achterom en zag toen dit tafereel. De nacht is ingevallen op Charon, maar een klein stukje van de maan (links) wordt nog door de zon beschenen.

Reflectie
Ondanks dat we tegen de nachtzijde van de maan aankijken, is het niet super donker op Charon. Dat heeft de maan te danken aan Pluto. De dwergplaneet reflecteert licht en dat licht valt op Charon.

Slechts een klein deel van het op deze foto zichtbare Charon wordt door de zon beschenen. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
Slechts een klein deel van het op deze foto zichtbare Charon wordt door de zon beschenen. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Zuidpool
Wetenschappers gebruiken onder meer deze foto om Charon volledig in beeld te brengen. Op de foto zijn namelijk delen van de maan zichtbaar die op foto’s gemaakt tijdens de scheervlucht niet te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zuidpool (op deze foto bovenaan), waar in 1989 de poolnacht inviel en die pas in 2107 zonlicht mag begroeten.

Charon is de grootste maan die Pluto rijk is. De maan meet ongeveer 1214 kilometer. Naast Charon bezit Pluto nog vier andere manen: Nix, Hydra, Kerberos en Styx. Charon werd in 1978 ontdekt, de andere vier manen ontdekten wetenschappers pas deze eeuw (in 2005, 2011 en 2012).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd